Sjukvårdspartiet kräver 4,5 miljoner – av Vägvalet
Sjukvårdspartiet kräver 4,5 miljoner – av Vägvalet

De ställde upp i valet som sjukvårdspartister och kom in i Göteborgs kommunfullmäktige. Nu sitter de som politiska vildar och menar att Vägvalet är skyldiga dem över fyra miljoner kronor.

Två av Göteborgs kommunfullmäktiges partier gör just nu upp i tingsrätten. Sjukvårdspartiet (SVG) har stämt Vägvalet på drygt 600 000 kronor. 

– Vi har sammanlagda krav på 4,5 miljoner kronor. Och det är väldigt mycket pengar, säger Carl Ek, kommunfullmäktigeledamot i Göteborg.

Han är en av två sjukvårdspartister som sitter i kommunfullmäktige på Vägvalets mandat, men betecknad som politisk vilde. Bakgrunden är det avtal som Vägvalet tecknade med Sjukvårdspartiet inför valet 2010. 

Mot att stå på varandras listor i kommun- respektive regionvalet skulle de dela på fullmäktigemandat, partistöd och nämnduppdrag. Kostnaden för valkampanjen skulle delas lika, men SVG skulle dessutom lägga ut för den, medan Vägvalet skulle betala tillbaka sin del av kostnaden efter valet. 

Men strax efter valet sprack samarbetet, enligt SVG när partiet ingick ett samarbetsavtal med de rödgröna i regionen. Det avtalet skulle gälla även i Göteborgs stad, vilket Carl Ek menar att Vägvalet var införstådda med. I stället skrev Vägvalet ett avtal med Alliansen i Göteborg, och SVG skickades ut i kylan.

– Vi som tillhör SVG och som fick uppdrag i kommunfullmäktige har hamnat i ett hörn. Samtidigt som vi betalade hela valrörelsen så plockade de åt sig tunga uppdrag i nämnder, och vi fick inte någonting, säger Carl Ek.

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou menar att samarbetet sprack när Sjukvårdspartiet inte drev frågan om trängselskatt på rätt sätt i regionen, och att avtalet som skrevs mellan partierna aldrig varit giltigt.

– Men vi gick inte bakom ryggen på någon. Vägvalet gick till val i kommunen, inte Sjukvårdspartiet, och vi fick ett par platser av Alliansen. Det som framkom senare var att de gjort upp med de rödgröna i regionen utan att vi var meddelade om detta. 

Men pengarna SVG har lagt ut för valrörelsen 2010 menar Theo Papaioannou har betalats tillbaka.

– Att vi skulle dela på valkostnaderna är det inget snack om, och vi försökte betala vår del i två år. Men de säger att det är mer kostnader än vad som egentligen finns.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset