Skäggtrenden vägrar dö. Men kan det här vara det som får svenska män att greppa efter rakhyveln igen?

Tv-kanalen KOAT i Albuquerque samlade in ett antal prover från frivilliga män på stan och lät mikrobiologen John Golobic testa vilka mikroorganismer som frodades däri. Resultatet var värre än väntat. 

– Jag brukar inte bli förvånad men det här var förvånande, säger han till KOAT

De flesta skäggen innehöll bakterier som vi kan hitta på nästan vilken yta som helst men andra innehöll fekaliebakterier – alltså det man hittar i bajs. Biologen går så långt som att säga att vissa skägg är smutsigare än toaletter. 

Om ett vattenprov skulle visa samma koncentration av bakterier skulle det stängas ner. Även om bakterierna inte gör dig sjuk visar det på en oroande brist på hygien hos vissa skäggiga män, menar Golobic. 

Om du inte vill ta fram rakhyveln rekommenderar biologen ordentligt skrubbande av skägget, handtvätt och att tänka på att inte ta på skägget hela tiden.

UPPDATERING: Labbtestet har i efterhand väckt kritik på vissa håll. Professorn Agnes Wold menar bland annat att mängden bakterier man hittade i skäggen inte är anmärkningsvärda och att det blir skevt att jämföra det med bakterier i en toalett, eftersom toaletter är väldigt rena från bakterier. 

► LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga

LÄS MER: Män anlägger skägg när de känner sig hotade

LÄS MER: Barberaren: Ge skägget kärlek

LÄS MER: Nej, Gudrun Schyman vill inte förbjuda skägg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset