Internet svämmar fullkomligen över av hundratusentals roliga, löjliga och helt galna kattvideos, och fenomenet tycks inte vara på väg att dö ut. Nu visar en ny studie att den tid vi tillbringar framför dessa till synes banala klipp inte är helt bortkastad – tvärtom.

Kattvideos kan beskrivas som ett av nätets största fenomen. För några år sedan startades till och med en kattvideofestival, ”Catvidfest”, som hösten 2014 även ägde rum i Stockholm, och på Youtube laddas nya klipp dagligen upp.

Under den relativt korta tid som kattvideos funnits har både älskats, bespottats, hyllats och kallats hjärndött. Men vad gör det egenltigen med en att titta på ett klipp på en katt som dricker vatten vatten från en kökskran, eller se en lurvig sak dyka ner i en rund glasskål? 

En ny studie från Indiana University Media School har kommit fram till att roliga klipp, på exempelvis katter, rent av kan ge positiva hälsoeffekter, uppger brittiska The Independent.

LÄS MER: Världens bästa katt-video korad

Nästan 7 000 personer deltog i studien, som publicerats i tidskriften Computers in Human Behaviour journal, genom att fylla i en enkät om hur kattvideos påverkar deras humör.

Resultatet visade att folk kände sig mindre oroliga, irriterade och ledsna efter att ha sett en kattrelaterad video på något medium, skriver tidningen.

Studien kommer även med goda nyheter för alla prokrastinerare där ute, att titta på kattvideos ska även utlösa positiva känslor – vilket kanske kan väga upp för de eventuella skuldkänslor uppskjutarbeteendet orsakar.

– Vi har sett en kattvideo på nätet, men det finns verkligen lite empiriskt arbete på varför så många av oss gör det, eller vilka effekter det kan ha på oss, säger forskren Jessica Hall Myrick, biträdande professor vid Indiana University, enligt The Independent.

De populäraste sidorna för att titta på kattvideos uppges vara Facebook, Youtube, Buzzfeed och I Can Has Cheezburger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset