Om du inte nätverkar i olika sammanhang och berättar att du söker jobb, för att du skäms för att säga att du är arbetslös, så missar du ju de chanserna till jobb – vilket blir som ett moment 22, skriver Metros karriärcoach Nina Jansdotter.

Nu är det mesta igång igen på arbetsmarknaden. Nu rullar hjulen på och arbetsgivare och rekryterare är på plats på sina jobb och det är ett gyllene tillfälle att ta tag i jobbsökandet igen för dig som söker nya utmaningar. Tyvärr finns det många fördomar kring att man skulle vara lat och oduglig om man inte har jobb. Den ständiga frågan ”vad jobbar du med” i sociala sammanhang kan drabba individer hårt. Det kan även drabba en rent praktiskt eftersom man som arbetssökande sällan anses kreditvärdig och därför inte kan få lån och ofta inte heller lägenhetskontrakt.

Arbetsmarknaden och tillgången på jobb har ändrats mycket de senaste åren. De fasta och långvariga jobben minskar och de korta tillfälliga gigen ökar. Många får numera hanka sig fram så gott det går och alla kan drabbas av en ofrivillig paus i sitt arbetsliv, oavsett om man har en längre utbildning eller inte i bagaget.

►LÄS MER: Debatt: Sluta förvänta er att jag ska vara tacksam – det är diskriminering

Den typen av arbetsmarknad passar bättre för de som är extroverta och framåt och bra på att hålla sig framme – och sämre för de introverta som oftast har lite svårare initialt för att ta den typen av mingelkontakter som krävs om man ska bygga ett stort nätverk. Kruxet är att 7 av 10 jobb förmedlas via nätverk. Är du då inte ute och nätverkar i olika sammanhang och berättar att du söker jobb, för att du skäms för att säga att du är arbetslös, så missar du ju de chanserna till jobb – vilket blir som ett moment 22.

För det mesta går det att jobba upp en högre självkänsla samt utmana sig själv att våga bli mer framåt och marknadsföra sig själv, något som de flesta tycker är mer eller mindre jobbigt. Jag anser att det i grunden är individens eget ansvar att hålla sig framme och lära sig hur man söker jobb på ett effektivt sätt, både genom att till exempel använda sociala medier samt liveminglande och nätverksbyggande av olika slag utanför nätet. Det vill säga, det handlar inte bara om att söka de jobb man blir hänvisad till att söka via Arbetsförmedlingen, utan att man på olika sätt tar kontakt med presumtiva jobbkontakter och lär sig bygga sitt personliga varumärke. Sedan är det självklart också viktigt att andra runtomkring bemöter de arbetssökande på ett respektfullt och positivt sätt så att ingen känner sig diskriminerad.

►LÄS MER: Debatt: Vi måste tala högt om självmord

Det kan handla om att vi nätverksbyggare försöker hjälpa till så gott det går med råd och pepp samt att vi öppnar våra nätverk till de som har färre egna kontakter. Att arbetsgivare tar alla sökande i seriöst beaktande och inte bara de som redan har jobb. Det är även en självklarhet att myndigheter av olika slag också gör sitt jobb på ett bra sätt i möten med den som behöver den här hjälpen. Självklarheter kanske men ändå inte. Många vågar tyvärr knappt yppa att de står utanför arbetsmarknaden eftersom de känner sig mindre värda och för att de får ett dåligt bemötande och det gagnar som sagt ingen. Vi måste helt enkelt hjälpas åt så fler får chansen att bli inkluderade i arbetslivet oavsett härkomst, ålder, formella meriter och personliga egenskaper.

Det är viktigt att komma ihåg att du är helt okej och du är lika värdefull som människa även om du just nu inte har ett formellt jobb att gå till. Så sätt på dig en mental ”jag söker jobb- knapp” och var stolt för att du är du och allt du kan och är.

Nina Jansdotter, Metros karriärcoach

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt