Den skärmlöse hopparen Luke Aikins fångas upp av ett nät i Simi Valley i Kalifornien efter sitt hopp från 7 600 meters höjd utan fallskärm.
Den skärmlöse hopparen Luke Aikins fångas upp av ett nät i Simi Valley i Kalifornien efter sitt hopp från 7 600 meters höjd utan fallskärm.

Amerikanen Luke Aikins hoppade rakt ut från ett plan på 7 600 meters höjd på lördagen. Utan fallskärm.

Därmed blev han den första som genomförde tricket och han landade säkert i ett uppspänt nät.

Aikins har tillbringat ett och ett halvt år med att förbereda sig för hoppet, där han störtade mot marken i 193 kilometer i timmen, i Simi Valley i Kalifornien.

– Lägg märke till vetenskapen och matematiken bakom det här. Och vi ska visa er vad som är möjligt, sade den 42-årige Aikins innan han hoppade.

När han hade landat var han nöjd med sin insats.

– Jag svävar nästan, det är helt otroligt, det som just hände. Jag kan hitta ord för att beskriva det . . . Det är fantastiskt.

Aikins hade under en del av färden ner sällskap av tre andra hoppare som när de närmade sig marken utlöste sina fallskärmar. Aikins fortsatte ensam mot nätet och fick vägledning av lampor längs nätets sidor. När han var på rätt kurs mot nätet lyste lamporna med ett vitt sken.

Aikins har gjort mer än 18 000 fallskärmshopp. Han gjorde sitt första tandemhopp vid 12 års ålder och sitt första egna hopp vid 16. Han är tredje generationen fallskärmshoppare i sin familj.

AP/TT
Hopparen Luke Aikins välkomnas efter det lyckade hoppet från 7 600 meters höjd utan fallskärm.
Jae C Hong/AP/TT
Fallskärmshopparen Luke Aikins hoppar från en helikopter under sin träning inför att hoppa från drygt 7 600 meters höjd utan fallskärm.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset