Samer Aiyan.
Samer Aiyan.

Under tisdagen väntas riksdagen rösta igenom ett nytt lagförslag som innebär att många av de föräldrar och barn som söker asyl inte längre kan återförenas med sin familj.

Lagen om skärpt asyllagstiftning ska gälla i tre år och innebär bland annat att asylsökande ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, inte permanenta, som är huvudregeln i dag. Det innebär att de som flyr från krig och konflikter, som var den största gruppen bland asylsökande förra året, inte får ta hit sin familj.

Samer Aiyan, 29, är en av många som kan drabbas av den nya lagen och få ett tillfälligt uppehållstillstånd i stället för ett permanent om han beviljas uppehållstillstånd.

– Det är en svart dag i Sveriges historia om dessa lagar kan godtas. De ser oss som siffror men vi är oskyldiga människor och familjer som flytt från krig och som kommit hit för att starta ett nytt liv. Inte för att komma hit på en kort semester, säger han till Metro.

►LÄS MER: Asylsökande Khiyar vill stanna i Sverige: "Drömmer om det varje dag"

Samer Aiyan kom till Sverige från Syrien för nio månader sedan och han är bland annat utbildad civilingenjör och skribent. Han har varit på intervju hos Migrationsverket och väntar på svar om han får uppehållstillstånd eller inte. 

– Vi är likvärdiga som människor. Jag önskar att vi kunde accepteras mer i samhället och därmed kunna göra så mycket som möjligt för vårt nya underbara land, säger han. 

►LÄS MER: Allt färre söker asyl i Sverige

Han säger att de nya lagarna kommer att påverka alla som väntar på att förenas med sina familjer som är kvar i hemlandet.

– Många är rädda. De har barn som är kvar på ställen där det bombas. De kan inte lämna kvar dem där så jag tror att många kommer att ta sig tillbaka till de farliga länderna om de inte får hämta hit sina familjer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik