Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman besökte på onsdagen Angered i Göteborg.
Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman besökte på onsdagen Angered i Göteborg.

Regeringen vill att olaglig hantering av handgranater ska kunna straffas lika hårt som om det gällt skjutvapen. Lagförslaget är ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten.– Vi ger oss inte förrän vi fått bukt med detta, säger statsminister Stefan Löfven.

I augusti dödades en åttaårig pojke när någon kastade in en handgranat i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Även Malmö har haft stora problem med handgranater, som kopplats till en lång rad explosioner i staden bara i år.

Ändå klassas handgranater inte som vapen, juridiskt sett. Nu vill regeringen dock skärpa straffen, så att de kommer upp i samma nivå som för vapenbrott.

– Vi får en straffskala som spänner från ett års till sex års fängelse, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är en tydlig straffskärpning i en rad av straffskärpningar som vi har vidtagit.

"Måste bort"

Lagförslagen, som läggs fram i samband med torsdagens regeringssammanträde, innebär bland annat fördubblade straff för brott mot den så kallade tillståndsplikten för explosiva varor. Framöver ska dessutom Tullverket få ökade befogenheter för att ingripa mot att explosiva varor smugglas in i Sverige.

– Är det något som upprör mig extra så är det den organiserade brottsligheten, som ockuperar hela områden och gör livet osäkert för människor, säger Stefan Löfven.

– Den måste helt enkelt bort och då finns inget annat än hårdhet från samhällets sida.

Fler åtgärder

Sedan tidigare har exempelvis straffen för vapenbrott skärpts, samtidigt som även anstiftan till vapenbrott kriminaliserats. Anders Ygeman aviserade nyligen också att fler lagändringar kan bli aktuella.

– Vi har gått vidare med att underlätta polisens arbete, till exempel med HDA, hemlig dataavlyssning, och snabbare lagföring via jourdomstolar, säger han.

– Vi kommer naturligtvis fortsätta att lägga fram förslag som slår hårt mot den organiserade brottsligheten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset