Regeringen har nu presenterat sin strategi mot mäns våld mot kvinnor. Den innehåller bland annat ökade insatser mot hedersrelaterat våld. Bilden är från en minnesmanifestation för hedersmördade Fadime Sahindal. Arkivbild.
Regeringen har nu presenterat sin strategi mot mäns våld mot kvinnor. Den innehåller bland annat ökade insatser mot hedersrelaterat våld. Bilden är från en minnesmanifestation för hedersmördade Fadime Sahindal. Arkivbild.

Regeringen vill skärpa straffen för hedersrelaterade brott mot kvinnor. Det framgår av strategin mot mäns våld mot kvinnor som nu presenterats.En majoritet i riksdagen har sedan tidigare krävt detta av regeringen.

Strategin mot mäns våld mot kvinnor omfattar tio år och 900 miljoner kronor till olika åtgärder under perioden 2017–2020. Den rymmer bland annat ökade insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck mot kvinnor och flickor.

– Vi kommer att göra en kartläggning av hedersrelaterat våld i Sverige. Det har inte gjorts sedan 2009 och mycket tyder på att vi behöver en ny, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Svårt definiera

Justitieminister Morgan Johansson (s) vill utreda om straffet för ett brott ska vara särskilt hårt om motivet har varit hedersrelaterat.

– Jag tycker att det finns anledning att överväga en straffskärpningsgrund när brott begås med hedersmotiv. Ibland leder det till misshandel, ibland till olaga frihetsberövande och i värsta fall mord och dråp. Domstolen ska se strängare på om de brotten begåtts med hedersmotiv, säger Johansson till TT.

Frågan är hur heder ska definieras och vilka det ska omfatta.

– Det får ju en sådan här utredning titta på. Det finns en stor diskussion om gränsdragningar, men det som särskilt har utmärkt de här situationerna vi har haft är ju fall där hela eller delar av familjen på ett eller annat sätt är delaktiga i detta genom att till exempel föra ut flickan ur landet och gifta bort henne. Då är man i en särskilt utsatt situation och då finns det skäl att se strängare på det, säger Johansson.

Generalsekreteraren i Advokatsamfundet, Anne Ramberg, tycker att det är bra att frågan utreds.

– Det kan finnas ett behov av att klarlägga gränserna. Dock finns det skäl att vara restriktiv vid utvidgningen av vad som ska utgöra straffskärpningsgrund, säger hon till TT.

Regeringen backar

Moderaten Elisabeth Svantesson välkomnar beskedet om en satsning mot hedersvåldet.

– Vi moderater har drivit detta länge och en majoritet i riksdagen har med ett tillkännagivande tvingat regeringen till detta, säger hon till TT.

Hon tycker i övrigt att regeringens jämställdhetspolitik missar de stora jämställdhetsfrågorna.

– Vi backar på flera områden när det gäller jämställdhet, vi ser ökat kvinnoförtryck i många förorter, vi har fått könsuppdelad undervisning och separerade badtider. I stället för att ta tag i de problemen så ägnar sig regeringen åt symbolpolitik, som kvotering till bolagsstyrelser och en jämställdhetsmyndighet, säger Svantesson.

Förutom våld mot kvinnor lyfter regeringen särskilt den ekonomiska jämställdheten. Åsa Regnér uppger att regeringen ska ta fram en handlingsplan för att sätta ökad politisk press på att få fram mer jämställda löner.

Anders Wiklund/TT
Regeringens jämställdhetsskrivelse presenterades vid en pressträff på Rosenbad. Justitieminister Morgan Johansson, jämställdhetsminister Åsa Regnér och utbildningsminister Gustav Fridolin deltog. Regeringen är klar med en strategi mot mäns våld mot kvinnor. Den innehåller ökade insatser mot hedersrelaterat våld.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset