Skådespelaren Gene Wilder blev 83 år gammal. Arkivbild.
Skådespelaren Gene Wilder blev 83 år gammal. Arkivbild.

Den amerikanske skådespelaren Gene Wilder har gått bort, 83 år gammal. Wilder, hyllad för sina insatser i filmer som "Det våras för sheriffen" och "Det våras för Frankenstein", led av alzheimer.

Gene Wilder briljerade i komiska roller och skrev in sig i Hollywoods humor-panteon tack vare rollfigurerna Leo Bloom, The Waco Kid och doktor Frankenstein i Mel Brooks klassiska filmer "Producenterna", "Det våras för sheriffen" och "Det våras för Frankenstein".

Han är även ihågkommen för sin roll i Mel Stuarts filmatisering av Roald Dahls "Kalle och chokladfabriken" från 1971, där han spelade Willy Wonka.

Tillsammans med den hyllade komikern Richard Pryor gjorde Wilder filmerna "Chicago-expressen", "Dårfinkarna", "Hör upp, blindstyre" och "Se upp igen blindstyre".

Hollywood sörjer

Kort efter beskedet om Gene Wilders bortgång strömmade kondoleanserna in på sociala medier.

"Gene Wilder – en av de riktigt stora talangerna i vår tid. Han välsignade varje film vi gjorde med sin magi och han välsignade mig med sin vänskap", skriver Mel Brooks på Twitter.

Flera skådespelare hyllade Wilder på Twitter: "Hans arbete var gripande, roligt, modigt och banbrytande" skriver Viola Davis.

"Jag såg 'Det våras för sheriffen sju gånger på bio med mina skolkamrater. (...) Gene Wilder, du var ett geni", skriver Russel Crowe och Stephen Fry kallar också Wilder för ett komikens geni. Elizabeth Banks skriver att hon köpte en "Det våras för sheriffen"-affisch för tre dagar sedan och att "Gene Wilder fick mitt (hjärta) att dansa".

Komikerna Ricky Gervais och Gilbert Gottfried, skådespelarna Rob Lowe och Alyssa Milano och regissören James Gunn skrev alla "Vila i frid" på sina Twitter-konton.

Alzheimers sjukdom

Gene Wilder diagnosticerades med sjukdomen non-Hodgkins lymfom 1999 och gjorde sin sista skådespelarinsats i en gästroll i humorserien "Will & Grace" 2003. Två år senare gav han ut självbiografin "Kiss me like a stranger" 2005.

En anhörig till Wilder säger i ett uttalande att skådespelaren avled i sviterna av Alzheimers sjukdom, en sjukdom som Wilder och hans familj valt att hålla hemlig fram till efter att han avlidit. Enligt uttalandet tog Wilder sitt sista andetag i sällskap av sin familj till tonerna från en av hans favoritartister, Ella Fitzgerald, som sjöng "Over the rainbow" på musikspelaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset