Delar av initiativet tystnadtagning under Guldbaggegalan 2018.
Delar av initiativet tystnadtagning under Guldbaggegalan 2018.

Ett kollektiv av skådespelerskor gick ut i ett gemensamt upprop i samband med metoo under 2017: tystnadtagning. Nu släpper de en bok om initiativet.

I november 2017 gick hundratals skådespelerskor ut under #tystnadtagning för att dela sina historier om sexuella övergrepp och maktmissbruk inom film- och teaterbranschen. Nu släpper de boken ”Så som vi minns det”, vars syfte är att låta den fullständiga historien bakom uppropet få komma fram.

– Vi vill också med detta hylla alla som på olika sätt jobbat med de olika uppropen som följde efter #tystnadtagning och som är delaktiga i att skapa en ny verklighet. Tack till alla lyhörda journalister på Svenska Dagbladet för ett fantastiskt samarbete! Tack till Tarana Burke som myntade begreppet vi alla kan uttrycka oss under; #metoo, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Röse tog upp #tystnadtagning på Fotbollsgalan

I dagsläget består initiativet tystnadtagning av 911 skådespelerskor. All vinst från boken kommer att gå till den fortsatta verksamheten inom initiativet och dess målsättning; att få en jämställd film- och teaterbransch, skriver de.

Den 9 november, årsdagen av tystnadtagning, kommer från och med 2018 att firas som Skådespelerskornas dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo litteratur