Coutrysångaren gillar inte att dialekterna suddas ut.
Coutrysångaren gillar inte att dialekterna suddas ut.

De sydsvenska dialekterna håller på att suddas ut, visar en ny studie. Tråkigt, tycker countrysångaren och ärkeskåningen Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

I en intervju med SVT berättar fonologen Martin Persson om hur de sydsvenska dialekterna slipas bort allt mer.

Något som upprör skåningen Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

– Jag tycker det är trist. Det är viktigt att vi värnar om dialekterna. Hur roligt hade det varit om Peps Persson sjöng ”vilket vackert väder” på rikssvenska?

Det är i studien The Phonology of Dialect Erosion som dialektforskaren Martin Persson har undersökt hur två skånska dialekter lät för 70 år sedan, Göinge- och Österlen-dialekterna. De dialektala skillnaderna märks allt mindre.

– I dag hade vem som helst i Sverige förstått om en yngling från Göinge-trakten läst upp nyheterna på TV. Det hade varit omöjligt för 70 år sedan, säger Martin Persson, från Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet, till SVT.

Anledningen är bland annat att folk flyttar in till städer och reser mer. Och när skolan blev obligatorisk kom eleverna i kontakt med rikssvenska eftersom lärarna talade det.

– I dag vill jag påstå att det är mer ok att dialekten är ”ful” än ”fel”. Därför suddas betydelseskiljande uttal bort, medan tungrots-r får vara kvar, säger Martin Persson i SVT-intervjun.

Förändringarna har varit tydligast på landsbygden, men även i städer som Malmö och Lund märks det.

För Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har det aldrig varit aktuellt att prata rikssvenska.

– Aldrig i livet, det skulle vara en katastrof. Det skulle utplåna oss och göra oss ointressanta. Var du än kommer i världen så pratar folk olika dialekter, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset