En vit skåpbil har kört in i människor i centrala Barcelona på turistgatan La Rambla. Katalanska myndigheter bekräftar att det finns minst 13 dödsoffer och att fler än 50 personer är skadade.

TEXTEN FORTSÄTTER ATT UPPDATERAS HÄR: ”Många döda och skadade efter terrorattentat i Barcelona”

 

Händelsen inträffade vid 17-tiden på torsdagen. ”Kraftig kollision på Las Ramblas i Barcelona orsakad av en person som körde en skåpbil, många skadade”, skriver polisen i ett uttalande på Twitter.

Den katalanska polisen bekräftar på Twitter att det finns dödsoffer i samband med attacken. Katalanska myndigheter bekräftar att minst 13 dödsoffer och minst 50 personer är skadade.

Folk uppmanades under kvällen att hålla sig borta från platsen. Myndigheterna har begärt att tunnelbane- och tågstationer i närheten av händelsen ska stängas. Polisen har också uppmanat affärer att stänga.

Enligt uppgifter till La Vanguardia ska fordonet ha kört in på turistgatan från torget Placa de Catalunya. Den ska ha kört cirka 600 meter innan det tog stopp.

Det är den spanska polisen som uppger att det rör sig om en terrorattack, enligt AFP.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att han håller kontakt med myndigheterna efter den misstänkta terrorattacken och att prioriteten nu är att ta hand om alla skadade, rapporterar Reuters.

Motivet till händelsen är ännu inte fastslaget.

Videobilder som sprids från platsen visar hur människor springer bort från området. Andra bilder visar flera ambulanser på platsen och räddningspersonal som ger första hjälpen till flera människor.

Utrikesdepartementet (UD) har i skrivande stund ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.

– Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD, till TT.

Statsminister Stefan Löfven ett skriftligt uttalande till TT:

”Jag förfäras av att ännu en storstad i Europa drabbats av sorgen och oron efter ett befarat terrordåd. Mina tankar är med de vars anhöriga omkommit eller skadats och alla de som inte ännu fått kontakt med sina nära och kära.

Vi följer utvecklingen noggrant. Utrikesdepartementet står i kontakt med ambassaden i Madrid och konsulatet i Barcelona som är redo att bistå svenskar på plats.”

Flera spanska medier har under kvällen skrivit om ett gisslandrama ska ha pågått inne på en restaurang, men det dementeras av den katalanska polisen.

”Ingen barrikerade sig i en bar i Barcelona city. Det finns en man grepen och vi behandlar det som en terroristattack”, skriver de på Twitter.

Texten uppdateras här

LÄS MER: ”TV: Här flyr människor från La Rambla”

Fakta: La Rambla

La Rambla i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet ”rambla” står för boulevard eller aveny.

Källa: TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barcelona