Besöker du fruktdisken då och då slipper du skörbjugg. Arkivbild.
Besöker du fruktdisken då och då slipper du skörbjugg. Arkivbild.

Australiens invånare verkar äta allt sämre. Nu har forskare upptäckt flera fall av den gamla sjömansplågan skörbjugg.

De flesta förknippar nog skörbjugg med gamla tiders sjöfarare, men nu larmar forskare i Australien om att den numera ovanliga sjukdomen kan vara på väg tillbaka, rapporterar AFP. Upptäckten gjordes när diabetes- och överviktforskaren Jenny Gunton stötte på ett dussintal patienter med sår som inte ville läka. Patienterna var inte undernärda i övrigt, och kom dessutom från flera olika samhällsklasser.

– När jag frågade visade sig att en person åt lite eller inga färska frukter eller grönsaker alls. Resten åt ganska mycket grönsaker, men de kokade dem helt enkelt för länge, vilket förstör C-vitaminerna, säger hon till AFP.

"Kunde inte tro det"

Blodtester bekräftade diagnosen och alla patienter kunde senare botas genom en vitaminkur.

– Jag kunde inte tro det. Jag tänkte att skörbjugg inte har funnits på flera hundra år, säger Penelope Jackson, en av de drabbade, till Sydney Morning Herald.

Jenny Gunton fruktar att problemet är större än så. Enligt en studie som nyligen gjordes vid universitetet i Sydney äter bara sju procent av Australiens befolkning den rekommenderade mängden grönsaker om dagen.

I Sverige är skörbjugg mycket ovanligt och Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, blir förvånad när hon får höra om fallen i Australien. Hon säger att måste man leva på extremt dålig kost i flera månader för att drabbas. I de fall där sjukdomen ändå förekommer brukar även andra problem vara inblandade.

Alla grönsaker inte bra

– Vi har grupper i samhället som lever lite mer i utkanten och där kan de komma in med diverse brister. Det kan handla om uteliggare och alkoholister och där det ju mycket annat som också spelar in, säger hon till TT.

Även om risken att drabbas av just skörbjugg är rätt liten gäller det att äta frukt och grönt för att må bra, säger Lena Hulthén. Och det ska vara färska grönsaker. Att till exempel snabbmat innehåller grönsaker betyder inte nödvändigtvis att den innehåller vitaminer.

– Behandlad och återuppvärmd mat är det inte mycket C-vitamin kvar i och det går inte att lura sig att lite isbergssallad på en hamburgare hjälper, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset