Malin Påhls Hansson är ordförande för Saco studentråd.
Malin Påhls Hansson är ordförande för Saco studentråd.

Om du sökt en universitets- eller högskoleutbildning till hösten kan det kännas som att terminsstarten är långt borta. Men enligt Malin Påhls Hansson, ordförande för Saco studentråd, finns det flera saker du kan börja planera redan nu och som kommer att göra din skolstart enklare.

1. Hitta en mentor
Även om du inte säkert vet vilken utbildning du kommer in på innan antagningsbeskedet kommer den 12 juli kan du fortfarande söka upp en person som gått den utbildning du har sökt eller som studerat vid lärosätet som du är intresserad av. Ställ alla frågor du har och be personen att dela med sig av sin egen studietid. Vad var bra och dåligt? Om du har någon med mer erfarenhet än dig att bolla med under studietiden är det guld värt.

2. Ge dig in i bostadsdjungeln
Redan nu kan du ställa dig i olika bostadsköer i staden där du vill plugga. Men överskatta dem inte och ställ dig hellre i för många än för få. Även om kön inte kommer att ge dig ditt första studentboende så kan du få en chans längre fram. Gå även med i bostadsgrupper på Facebook och håll koll på annonserna som läggs ut. På så vis har du ett försprång när antagningsbeskedet väl kommer, men du får fortfarande räkna med att byta bostad flera gånger under din studietid.

LÄS MER: 19 bästa tipsen: Så hittar du studentbostad inför hösten

3. Leta efter kurslitteratur
Försök att söka upp litteraturlistor från tidigare kursplaner i den aktuella utbildningen. När terminen väl börjar går begagnade böcker åt fort så en bra idé kan vara att redan nu börja spana efter kurslitteratur på exempelvis Blocket. Du kan be om att få förhandsreservera böcker fram tills att antagningsbeskedet kommer.

4. Knip det bästa extrajobbet
Om du planerar att jobba under studietiden är det bra att börja snegla efter det redan nu. Kanske kan du hitta ett jobb som är relevant för utbildningen du planerar att läsa? Förutom att studentlivet blir lite mindre fattigt gör ett extrajobb det även möjligt att träffa nya vänner.

5. Hitta din plats i studentlivet
En annan bra öppning för att lära känna nya människor är att du börjar engagera dig i föreningslivet på lärosätet. Du kan till exempel kandidera till kåren eller en studentfacklig lokalförening. Där kan du få erfarenheter som är bra på cv:t, till exempel genom att arrangera arbetsmarknadsdagar, ansvara för budget eller vara en studentrepresentant. Läs på om hur föreningslivet ser ut i just din studentstad.

LÄS MER: Här är sakerna vi stör oss mest på hos våra kollegor

Fakta: Om experten

Namn: Malin Påhls Hansson
Gör: Ordförande för Saco studentråd, som är Sveriges största fackliga studentorganisation. Saco jobbar bland annat för att påverka utbildnings- och arbetsmarknadspolitik utifrån studenternas och de nyutexaminerades perspektiv.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset