Ju mer päls desto mer pälsvård, generellt.
Ju mer päls desto mer pälsvård, generellt.

Full fart eller lugn och ro? Alla katter är så klart individer, men de olika raserna har generellt en viss typ av egenskaper. Metro har frågat kattexperten Dan Mikkelä hur man ska tänka när man väljer katt.

Många väljer att köpa en huskatt, alltså en katt utan stamtavla. De har ofta ett jämt temperament, men man vet fortfarande inte riktigt vad man får. Om du letar efter en katt med speciella egenskaper kan därför en raskatt vara ett bättre alternativ. Är du en väldigt aktiv person borde du till exempel inte satsa på en perser.

– Det är en väldigt lugn katt, som inte river i gardiner eller klättrar mycket. Men den kräver lite mer tid av ägaren för pälsunderhållning. Ju mer päls desto mer intresse måste ägaren ha av att sitta med pälsvård. Är du väldigt aktiv vill du inte vara bunden till att sitta någon timma om dagen och kamma, säger Dan Mikkelä, uppfödare och representant för Min kattklubb.

LÄS MER: Så länge får du lämna katter, hundar eller kaniner ensamma

Som motsats till persern nämner han siamesen.

– Den är väldigt aktiv, hoppar och sitter högst upp i bokhyllan ibland. Det ser du på kroppen också. Persern har mycket kortare ben och lite rundare former, medan siamesen är väldigt långsträckt, muskulös och graciös, säger han.

– Abessiner är också en väldigt aktiv katt. De kräver att det händer saker mycket mer. Och det återspeglas ofta i ägaren.

Det finns också kattraser som är ”lite mittemellan”, enligt Dan Mikkelä.

– Om man kan tänka sig att syssla med pälsvård, men inte har intresse av att sitta där hur länge som helst. Då har man en katt som i princip sköter sig själv, till exempel burman. Jag klappar min burma normalt, jag behöver i princip aldrig göra något annat, säger han.

LÄS MER: Kattpsykologen: Här är varningstecknen på att din katt är deprimerad

Spelar det någon roll om man köper en hona eller hane?

– Hanen är oftast mer revirmarkerande än honan. En hankatt kommer förmodligen att ty sig till kvinnan i familjen. Köper du en honkatt går hon till mannen i familjen. Det är inte alltid så, men generellt.

Kattunge eller en vuxen katt?

– Fördelen med en kattunge är du får bestämma hur den ska uppfostras. Tar du in en vuxen katt har någon annan satt upp det ursprungliga regelverket. Men om du tar en vuxenkatt så kan den ha ett mer stabilt temperament. Du vet hur den har agerat under sin levnadstid så du vet ju vad du får. En kattunge måste du själv jobba med.

Innan du bestämmer dig för vilken katt du ska ha kan det vara bra att göra lite efterforskningar, säger Dan Mikkelä.

– Först och främst bör man söka information om katten på nätet, titta på bilder och se vilket uttryck man letar efter. Sedan ska man ringa till någon uppfödare eller klubb och träffa katterna. Eller går man till en kattutställning, det är ju väldigt bra eftersom det är så många olika katter på plats. Sen ska man fundera på hur mycket katten rör sig, hur mycket pälsvård den kräver – vad är det jag kommer behöver göra?

LÄS MER: De här växterna kan vara livsfarliga för din katt

Här är de tio populäraste kattraserna i Sverige

1. Ragdoll – En lugn och tystlåten ras, men också nyfiken och sällskaplig. Ragdollen håller sig gärna på marknivå och när du lyfter upp den har den en tendens att slappna av fullständigt, likt en trasdocka.

2. Maine coon – En vänlig, snäll och mycket sällskaplig katt. De är nyfikna och har lätt för att lära sig att till exempel öppna dörrar. Maine coon är den största kattrasen – en hane kan väga upp till åtta kilo. Trots mycket päls kräver en maine coon relativt lite päslvård då pälsen inte tovar sig.

3. Sibirisk katt – En intelligent, nyfiken och lättlärd ras som gärna pratar och följer efter sin familj. Kräver relativt lite pälsvård, trots lång päls.

LÄS MER: Ny studie undersöker dialekter – på katter

4. Norsk skogkatt – En vänlig ras som gärna småpratar med dig, men som inte är höljudd. Dem norska skogkatten gillar att befinna sig på höga höjder, till exempel uppe på skåp och hyllor.

5. Helig birma – En lugn, vänlig och tystlåten ras. Vet vad den vill och pratar lite tyst. Den helig birman, som ofta kallas bara ”birma”, har ett lugnt temperament och är anpassningsbar. Pälsen tovar inte särskilt ofta vilket gör att den kräver relativt lite pälsvård.

 

 

6. Brittiskt korthår – En lättskött ras som är tyslåten, vänlig och tillgiven. Britten beskrivs ofta som en nallebjörn på grund av sin täta plyschliknande päls och knubbiga kropp.

LÄS MER: Här tar katter över tunnelbanan

7. Bengal – En pigg, aktiv och självständig ras som gillar och är duktig på att klättra.

8. Devon rex – En livlig och intelligent ras som gärna pratar med en mild röst. Har ett stort behov att stimulans så om ingen är hemma på dagarna vill en devon rex gärna ha en kattkompis. Kräver knappt någon pälsvård.

9. Perser – En harmonisk, lugn och tystlåten katt. Samtidigt pigg, alert och livlig. Trivs bra med både andra kattraser och hundar. Kräver en hel del pälsvård.

10. Neva masquerade – En intelligent och nyfiken ras som gärna följer efter sin familj och pratar. En neva masquerade är en ”maskad” sibirisk katt – öronen, benen, ansiktet och svansen har en mörkare färg medan resten av kroppen generellt är ljus och ögonen är blåa.

Källa: Sverak. Listan är baserad på stambokförda raskatter 2016.

LÄS MER: Insändare: Till dig som ska skaffa katt – tänk på det här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Katt djur