Protester i Paris förra lördagen.
Protester i Paris förra lördagen.

Myndigheterna befarar nya kravaller i centrala Paris på lördagen. Eiffeltornet, Louvren och andra museer kommer att hålla stängt och drygt 89 000 poliser kommenderas ut runt om i landet. Svenska ambassaden uppmanar svenskar att undvika stora folksamlingar och demonstrationer.

Polisen i Paris har uppmanat butiker och restauranger längs paradgatan Champs-Élysées att hålla stängt under lördagen. I sociala medier talas det om ”acte IV”, en fjärde helg i rad med protester mot regeringen. Sex fotbollsmatcher har ställts in, likaså föreställningar på Parisoperan och två musikfestivaler har skjutits upp, skriver AP.

Ett dussintal museer har meddelat att de håller stängt, bland annat Eiffeltornet och Louvren med närliggande Tuilerieträdgården.

– Vår ambassad i Paris har uppdaterat sin reseinformation med en uppmaning och även spridit den i sociala medier. Vi hänvisar till ambassadens reseinformation. Den uppdateras kontinuerligt, säger Erik Karlsson, presskommunikatör vid UD.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar på Twitter och på sin hemsida svenska medborgare i Paris att på lördagen undvika folksamlingar och demonstrationer, iaktta allmän försiktighet och följa lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer.

89 000 poliser kommenderas ut i Frankrike

89 000 poliser kommenderas ut runt i Frankrike på lördagen, varav 8 000 i Paris, rapporterar AP. Tolv bepansrade fordon från militära polisstyrkan gendarmeriet sätts in, något som inte gjorts i Paris sedan förortskravaller 2005. Gator rensas på föremål som skulle kunna användas som projektiler eller vapen.

Många demonstranter, som kommer från rörelsen Gula västarna som inte är knuten till något parti eller fackförbund, har fredliga syften men myndigheterna har varnat för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten beblandar sig med dem. Premiärminister Edouard Philippe har bett demonstranter från Gula västarna att för sin egen säkerhet inte delta i protesterna på lördag, som han befarar än en gång kommer kidnappas av anarkister och extremister.

– Vi har att göra med människor som inte kommer för att protestera utan att förstöra, säger Edouard Philippe i ett uttalande.

Regeringen har tvingats backa

Förra helgens kravaller i centrala Paris är de värsta staden har upplevt sedan 1968, enligt Reuters. En upprepning skulle skada ekonomin och skapa tvivel kring regeringens överlevnad.

Tidigare i veckan backade president Emmanuel Macron och den franska regeringen. Den annonserade höjningen av bensin-, diesel- samt gas- och elpriser skjuts ett halvår framåt. Men Gula västarna är fortsatt missnöjda med styret av republiken. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF, sänkta skatter för bolag och höginkomsttagare samt höjda socialutgifter och försämrade pensioner väcker ilska.

Edouard Philippe har sagt att han är redo för nya åtgärder för att hjälpa låginkomsttagare.

Tre veckors våldsamma protester i Frankrike har resulterat i tre dödsfall, omkring 820 demonstranter och över 200 poliser har skadats och över 1 600 har gripits. Det är officiella siffror från franska myndigheter, enligt sajten CheckNews.

LÄS MER: Det började med Gula västarnas protest mot höjd bensin- och dieselskatt – urartade i kravaller

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset