30-åriga Valery Spiridinov kommer att den första personen som genomgår en huvudtransplantation. Men operationen är den första i sitt slag – och experter menar att hans öde kan bli ”värre än döden”.

Skärmdump/Youtube

Sergio Canavero håller presentationen där han påstår sig kunna transplantera huvuden.

Ryska Valery Spiridinov lider av Spinal muskelatrofi, en ärftlig sjukdom som gör att hans nervceller och ryggmärg långsamt bryts ned. Han är forskare inom datorvetenskap, men är rullstolsbunden. Nu vill han ha chansen att leva i en välmående kropp, men risken han kommer att ta är stor.

Han ska nämligen genomgå en huvudtransplantation. Hans huvud kommer att separeras från hans kropp och opereras fast på en hjärndöd människas välmående kropp. Operationen har aldrig gjorts förut, och det enda liknande fallet när en apas huvud fick en ny kropp ledde till att den dog efter nio dagar.

– Om jag är rädd? Självklart är jag rädd. Men du måste förstå att jag har inte särskilt mycket val. Om jag inte tar den här chansen kommer jag gå ett tungt öde till mötes. Varje år blir jag sämre, sa Valery Spiridinov till Daily Mail.

Operationen kommer att utföras av den italienska kirurgen Sergio Canavero 2017, och förväntas kräva 150 läkare och sjuksköterskor.  Sergio Canavero har tidigare beskrivit proceduren i en TEDx talk, och fått många brev från människor som velat genomföra operationen.

Men Sergio Canavero är kontroversiell, och många av hans kollegor tycker att han är galen. Bland annat finns risken att kombinationen av två kroppar skulle leda till ett kaos av olika reaktioner som skulle kunna göra patienten galen på ett sätt som aldrig tidigare setts.

– Jag skulle inte önska det på någon. Och skulle aldrig låta någon genomföra det på mig eftersom det finns mycket värre saker än döden, sa Hunt Batjer, tillträdande ordförande för den amerikanska föreningen för hjärnkirurger till The Independent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset