Den misstänkte 24-åringen i rätten under häktningsförhandlingen i september.
Den misstänkte 24-åringen i rätten under häktningsförhandlingen i september.

I dag väcktes åtalet mot den 24-årige man som greps i september förra året, på sannolika skäl misstänkt för att ha rånmördat ett äldre par i Mantorp. Den åtalade nekar till brott, men erkänner nu att han varit på platsen.

Den 12 juni förra året hittades ett äldre par mördade i sin villa i det lilla samhället Mantorp utanför Mjölby i Östergötland. Drygt tre månader senare greps en 24-årig småbarnspappa i ett radhus i Mullsjö i Västergötland, på sannolika skäl misstänkt för att ha bundit fast och sedan dödat paret. I dag väcktes åtalet mot mannen, som sedan han häktades i september nekat till brott.

I samband med åtalet valde polisen att hålla en pressträff, med en hel del ny information.

När det gäller tillvägagångssättet framkom bland annat att både mannen och kvinnan blivit knivskurna och att deras ansikten bundits för med tejp. Både knivskärningen och tejpningen uppges ha varit dödande, var och en för sig. Samtidigt har ett flertal vittnen som varit i kontakt med den åtalade innan mordet berättat att 24-åringen pratat och fantiserat om att döda någon med kniv.

LÄS MER: Genombrott i utredning om dubbelmordet i Mantorp

Bevisningen mot den åtalade 24-åringen är tung. Utredningen har visat att han under dagen för mordet lämnat sitt hem, kört till Jönköping där han inhandlat en soft airgun, en kniv, eltejp och silvertejp. Samma sorts tejp har återfunnits på brottsplatsen, samt en soft airgun-kula. Samtliga inköp har kopplats till 24-åringens kontokort, och mobilpositioneringen i hans telefon visar att han varit i Mantorp samt i Borensberg, där 15 000 kronor tagits ut från en bankomat via ett av offrens kontokort.

DNA från gärningsmannen har säkrats på den äldre mannen, och hans fingeravtryck har hittats på offrets mobiltelefon.

– Man har även tagit kontakt med butiken som sålde vapnet som användes. Det framkom då att han lämnat tillbaka det till butiken efter mordet. När det tagits i beslag av polis hittade man DNA från ett av offren i form av blod, sa kammaråklagare Helene Gestrin under presskonferensen.

24-åringen har i förhör ändrat sin berättelse om vad som hänt den aktuella dagen. Från att ha nekat till brott medger han nu att han befunnit sig i parets villa i Mantorp, och att han hjälpt till att binda paret med tejp.

– Den misstänkte har lämnat uppgifter om vad han har gjort den här dagen. Inledningsvis att han har varit ute och kört planlöst, men sedermera har han berättat att han varit på brottsplatsen. Att han varit med och tejpat makarna, och att han tagit ut pengar från deras konto. Han vill dock inte uttala sig om vad som hänt på brottsplatsen, sa Helene Gestrin under presskonferensen.

Åklagarens linje är dock fortfarande att 24-åringen begått brottet på egen hand, och han åtalas för att ensam ha begått gärningen.

– Inga spår på brottsplatsen tyder på att någon annan varit inblandad. DNA har hittas från makarna och den åtalade, ingen mer, sa Helene Gestrin under presskonferensen.

Rättegången inleds den 27 februari.

LÄS MER: Man anhållen för dubbelmord i Mantorp

 

Detta har hänt

12 juni: Det äldre paret hittas fastbundna och ihjälslagna i sitt hem.

13 juni: En man och en kvinna tas in på förhör av polis, men släpps senare samma dag utan misstanke om brott.

15 juni: En brödratrio grips i Vrigstad söder om Jönköping, misstänkta för förberedelse till rån. Enligt Aftonbladet undersöker polis nu kopplingar till mordet i Mantorp, men det spåret släpps senare.

28 juni: Corren rapporterar att två personer från Mantorp anhålls av polisen, skäligen misstänkta för mord (den lägre misstankegraden). De släpps dock två dagar senare.

Sommaren: Polisen håller över 800 förhör och topsar 250 personer i jakt på DNA som kan kopplas till brottsplatsen, men gör inga nya gripanden.

7 september: Polisen berättar att de gjort framsteg i utredningen då de hittat DNA-spår på den tejp som använts vid rånmordet. Genom att ta reda på vart tejpen sålts riktar man nu in sig på de 13 personer som köpt tejpen.

15 september: En man grips av polis i ett radhusområde i Mullsjö i Västergötland, misstänkt för inblandning mordet.

18 september: Mannen, en 24 -årig småbarnspappa, häktas på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkt för mord.

Hösten: Polisen berättar att DNA från mordplatsen kan knytas till den häktade 24-åringen. Den misstänkte nekar dock till brott.

13 februari: Åtal väcks i Linköpings tingsrätt.

Källa: Metro, TT, Corren, Aftonbladet, SVT, Expressen.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset