Maria Bjurström.
Maria Bjurström.

Hon kan inte prata. Men Maria Bjurströms budskap når fram ändå.– Jag vill visa att allting går. Ingenting är omöjligt, säger Sveriges enda bocciaspelare på Paralympics.

Den boccia som spelas på Paralympics är långt ifrån den fritidslek med plastklot som kan ses i svenska hem och trädgårdar. Eller som Maria Bjurström, som inleder sitt gruppspel mot Singapores Sze Ning Toh på tisdagen, uttrycker det:

– Det är inte ett spel för pensionärer. Man får inte blanda ihop det med boule.

Boccia är en precisionssport som tillsammans med goalball är den enda idrotten som inte har en motsvarighet på OS. Spelarna har sex läderbollar vardera och målet är att komma närmast den lilla vita bollen på spelplanen. Under varje omgång (av totalt fyra) kan en spelare få en, två eller tre poäng beroende på hur många av ens bollar som befinner sig närmast den vita.

Parafrisyr

Maria Bjurström är den enda svenska bocciadeltagaren i Rio, och hennes frisyr vittnar om att det här är något hon har väntat på länge. Ovanför sitt högra öra har hon låtit raka in den paralympiska symbolen.

– Jag satte min frisör på prov. Jag ville tatuera in den också, men jag har inte hunnit det än. Vi får göra det senare.

Att hon gör debut i Paralympics-sammanhang ser hon mer som en fördel än något annat.

– Det här har alltid varit min dröm, att få vara med på Paralympics. Men på något konstigt sätt känner jag mig lugn. Det är mitt första Paralympics så jag har inget att förlora.

Publiktrycket är en sak som möjligen skulle kunna störa. I sin andra gruppspelsmatch ställs hon mot hemmahoppet Antonio Leme.

Trotsade läkarna

– De flesta tankarna, eftersom det kommer att vara mycket publik och att jag ska möta en brasse, har varit "hur kommer det att bli?". Jag vet liksom inte hur jag kommer att reagera när jag själv är på banan.

Hon tävlar i klassen BC3, för personer med en signifikant funktionsnedsättning i armar och ben. Vid födseln drabbades hon av andningsstillestånd i upp till tio minuter, vilket ledde till en grav cp-skada. Läkarna sade att hon skulle behöva hjälp med i princip allt under resten av livet.

Sedan dess har Maria Bjurström bland annat skrivit en bok, rest jorden runt för att tävla, och nu tagit sig till Paralympics.

– Jag har varit i Kina, Colombia och Rio. Vilken annan 23-åring kan säga det?

– Om viljan finns så kan alla. Min familj har aldrig sett mig som funktionshindrad, och jag har varit med överallt. Jag känner mig som vem som helst.

Pratar via symbolkarta

Hon kan inte prata, men kommunicerar med hjälp av en så kallad blisskarta, en karta fylld av symboler som representerar olika ord och begrepp. Mestadels fungerar det utmärkt, säger hon.

– Men får jag en assistent med dyslexi så funkar det inte så bra.

Precis det problemet hade hon nämligen vid ett tillfälle, men nu är assistenten utbytt. Under Paralympics är det mamma Ann-Christin som både agerar tolk och lagkamrat.

Det senare är en mycket viktig roll, konstaterar Maria Bjurström, som under tävling har en ränna som hjälpmedel eftersom hennes dåliga motorik i armarna kräver det. Med hjälp av en pinne som sitter fast i hennes hjälm, släpper hon sedan läderbollen när Ann-Christin justerat rännan efter Marias instruktioner.

Redan på tisdag måste samarbetet fungera. Endast ettorna i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset