Johannes Skagius siktar mot kortbane-VM.
Johannes Skagius siktar mot kortbane-VM.

Bröstsimsspecialisten Johannes Skagius är tillbaka på allvar efter sitt sjukdomstrassel.I december simmar han kortbane-VM i Kanada.– Det här är första gången som simningen verkligen känns bra, säger Sundsvallssimmaren.

För tre år sedan var Johannes Skagius ett av de hetaste namnen på herrsidan när han slog igenom, men en långvarig sjukdom gjorde att OS-satsningen avbröts helt 2014.

– De sa att det var en hjärtsäcksinflammation. Sen dess har det varit svårt att hitta tillbaka, hitta känslan och greppet, säger Skagius.

– Jag fick inte ens gå en promenad, man är ju inte kaxig när det kommer till hjärtat heller. Det var en jobbig tid, fortsätter han.

Kvalat på två distanser

Efter sjukdomen slutade hans dåvarande tränare och Skagius bytte senare till sin nuvarande, Dirk Lange. Men allt upplägg gjordes om, och Skagius lyckades inte kvala till OS i somras.

– Jag tog det ganska bra. Och nu känns det bra igen, det är stabilt i huvudet.

Nu är 21-åringen tillbaka. På SM har hans två guld på 50 och 100 meter bröstsim räckt till att kvala in till kortbane-VM i december.

Tittar man på de senaste mästerskapen så har den svenska truppen dominerats av kvinnor. Under de senaste olympiska spelen har Sverige bara skickat två manliga simmare, och inte sedan OS 2008 har Sverige haft ett lagkappslag på herrsidan.

Drömmer om lagkapp i Tokyo

Men det håller på att jämnas ut. Till kortbane-VM i december har sex killar kvalat in hittills – jämfört med tre tjejer, där dock flera av de möjliga damsimmarna tackat nej.

Och Skagius drömmer om ett lagkappslag i Tokyo.

– Det skulle vara sjukt kul. Jag sa det för några år sedan till Henke (Forsberg, sportchef) och Ulrika (förbundskapten), att jag ville simma OS-final 2020 med ett medleylag som tar medalj. Nu börjar de tro på det.

Claudio Bresciani/TT
Johannes Skagius har vunnit två guld på SM.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset