Sedan nio års ålder har Carolina levt utan hår. 
Sedan nio års ålder har Carolina levt utan hår. 

Det dröjde 15 år innan Carolina Håkansson vågade stå för sin hårlöshet – bilden av att kvinnor ska ha långt hår gjorde det svårare att acceptera skalligheten. "Det är en tråkig norm", säger hon.

TT

Det tog Carolina 15 år att våga lämna peruken hemma. 

En varm sommardag kan Carolina Håkansson, 26, i Stockholm, bestämma sig för att lämna den blonda peruken hemma och låta solen värma huden på toppen av huvudet. Det har aldrig varit, och är fortfarande inte, ett lätt beslut att visa upp sin skalliga hjässa för främlingar. Hår är en central del av den kvinnliga könsrollen, förklarar hon, och ibland känner hon sig inte bekväm med att vara den som blickarna dras åt.

– Långt hår på en kvinna ses som attraktivt. Många sådana kommentarer under åren har gjort att det har tagit längre tid att acceptera mig själv för den jag är, säger hon.

LÄS MER: Hon smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

I går skrev Metro om 22-åriga Maria Lomaeva som tappade håret men senare fick tillbaka det. När Carolina Håkansson var nio år drabbades hon av samma sjukdom, alopecia, och har sedan dess levt utan skallhår, ögonbryn och ögonfransar. Tonåren var skamfylld, förklarar hon. Det dröjde fram till en semesterresa till Thailand på senvintern 2013 innan hon kom ut med sin hårlöshet.

– Det var några som glodde, men det var inte så farligt som jag hade föreställt mig. Då tänkte jag att jag lika gärna kunde lägga upp ett inlägg på Facebook för att göra alla medvetna om det. Det kändes jätteskönt, säger hon.

LÄS MER: Lauren, 27, förgiftades av tampong – tvingades amputera benet

Nu vill hon uppmuntra andra som lider av samma sjukdom att våga berätta om hårlösheten.

– Det är viktigt att försöka acceptera sig själv, och inse att det inte är så farligt, utan att det är så man ser ut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa