Karabinjärer gullar med en hund som de räddade efter skalvet i staden Norcia i centrala Italien.
Karabinjärer gullar med en hund som de räddade efter skalvet i staden Norcia i centrala Italien.

Nästan alla skolor i Rom håller stängt i dag för säkerhetskontroller efter helgens kraftiga jordskalv. Omkring 15 000 personer blev hemlösa, åtminstone tills vidare.

Ingen dog trots att det största skalvet var det mest kraftfulla i Italien på nästan 40 år, men många vågar inte bo i hus där det kan finnas rasrisk. I väntan på att husen ska tittas igenom söker sig de flesta till släkt och vänner.

Men civilförsvaret – som i Italien är vältränat på katastrofer – hyser tills vidare 15 000 personer som påverkades av söndagens skalv. 4 000 från staden Norcia, där följderna blev svårast, har fått hotellrum vid kusten, medan drygt 10 000 är inhysta i sporthallar och tält, meddelar räddningsmyndigheten.

Sedan katastrofen i augusti som dödade 300 personer i Amatrice bor 1 100 ännu på hotell vid Adriatiska havet.

För kulturarvet blev helgen katastrofal. Benedictusbasilikan i Norcia från 1300-talet och ett 1200-talstorn i Amatrice störtade samman. I en basilika i Rom har en stor spricka upptäckts.

Vasco Errani, högste chef för återuppbyggnad, inspekterar under dagen personligen skador inte minst på större vägar från helikopter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset