Skanörs fiskrögeri – klassisk känsla på skånska Skanörs Fiskrögeri har ambitioner – och dyrare meny än sina grannrestauranger.
Skanörs fiskrögeri – klassisk känsla på skånska Skanörs Fiskrögeri har ambitioner – och dyrare meny än sina grannrestauranger.

Skanörs Fiskrögeri har både fisk och skånska på menyn. Och trots det småtöntiga tilltalet finns här matkunskap och fina råvaror.

Kinga Lezanska Sjölin
Skanörs fiskrögeri – klassisk känsla på skånska

Rökta räkor i trälåda.

Kinga Lezanska Sjölin
Skanörs fiskrögeri – klassisk känsla på skånska

Rödspätta meunière.

Kinga Lezanska Sjölin
Skanörs fiskrögeri – klassisk känsla på skånska

Rökeri.

Längst ut på den sydvästra halvön som kallas Näset i finmun ligger Skanörs hamn. En plats där man handlat med sill och rökt fisk sedan tusen år tillbaka. Flera små butiker och restauranger har fortsatt. En del serverar rökt makrill på papptallrik och med pulvermos till turister som tycker att Skåne är en pittoresk plats med sina trädlösa mil och otydbar dialekt. 

Skanörs Fiskrögeri har däremot en restaurang att slå sig ned i, med vin i glasen, på bästa hamnläge och en mer ambitiös meny än somliga grannar, och priser därefter.

Det rödputsade huset med vita karaktäristiska skorstenar ser ut som en modern historia, men på insidan kontrasterar inredningen med utsidan. Det är inrett som en fiskestuga med rå träpanel målad i en ljusblå sommarstugefärg och ljusen som är tända på de rustika träborden bjuder in middag, skyddat från snålblåst en sensommardag i söder. 

De lyckas lätt att vagga in gästen i förvissningen om att det här måste vara äkta. Det hänger ju fisknät i taket! 

Menyn är på skånska. Bokstavligt. Gäster norrifrån kan behöva en förklaring av ord som pantoffla, himmagravat och gó. Det småtöntiga och glada tillropet i menyn är förlåtet eftersom de väcker smaklökarna till liv och passar väl in i den lättsamma miljön med snäll service. 

Här kan du prova blandade godsaker från rökeriet som egna sillinläggningar som bjuder på både traditionella och överraskande smaker. En hel matjessillfilé serveras på skivad nypotatis och rå lök med brynt smör ovanpå. Skånsk fisktradition och varför konstla till det. 

Det frågar sig krogen på flera ställen i menyn och beskriver rätternas självklara enkelhet utan att be om ursäkt, eller för den delen sänka priset. På Skanörs fiskrögeri försöker man inget annat än att laga bra mat och gör det på råvaror som lyfter rätterna från något att fylla magen med till något att besöka. Fisksoppan är ovanligt generös med fina fiskbitar av, till exempel, hälleflundra eller kummel. Receptet vill man inte dela med sig av, men jag anar ett stänk av cayenne och cognac som ger den smakrika fonden sitt sting. 

Krogen har öppet året om, och restaurangen påstår att det även är mysigt att sitta här när vintervinden viner utanför. Det är väl bara att testa. Soppan värmer gott. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend