Kliniken Swedish surgical consultation center får inte längre utföra plastikkirurgiska ingrepp. 
Kliniken Swedish surgical consultation center får inte längre utföra plastikkirurgiska ingrepp. 

En plastikkirurgisk klinik vid Stureplan i Stockholm får svidande kritik av IVO efter flera patientklagomål. Nu har myndigheten beslutat att inga fler operationer får utföras. ”Det är ett väldigt allvarligt och ovanligt beslut”, säger Marie Brandvold, enhetschef på IVO.

Kliniken Swedish surgical consultation center som tidigare gått under namnet Stockholm medical skincare center får inte längre utföra plastikkirurgiska ingrepp.  Det beslutade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) förra veckan.  Däremot får de fortsätta med mindre avancerade hudbehandlingar enligt Marie Brandvold, enhetschef på IVO.

Förbudet kommer efter att IVO konstaterat att kliniken utgör en ”Påtaglig fara för patienters liv och hälsa”. I januari utsatte företagets vd, verksamhetschef och ansvarige läkare Husham Al-Wasty en patient för ”mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker” under ett ingrepp.

– Patienten drabbades av allvarlig blodförlust och fick genomgå en blodtransfusion på intensiven för att klara sig, berättar Marie Brandvold.

►LÄS MER: Line, 46, var på skandalkliniken: ”Låg på en slaktarbänk”

Beslutet är permanent och gäller enbart kliniken, alltså inte verksamhetschefen som yrkesutövare.

– I praktiken betyder det att han kan starta en ny klinik eftersom det inte sker någon prövning om man startar en vårdklinik, säger Ola Assarsson, enhetsjurist på IVO.

Metro har tidigare skrivit om kliniken och pratat med drabbade patienter som vittnat om smärtsamma operationer, resultat som inte motsvarat förväntningarna och bristande hygien.

– Det kändes som att jag låg på en slaktarbänk. Jag hoppas att ingen annan får uppleva det jag fått varit med om och jag är så glad över att de inte längre får utföra operationer, säger en tidigare patient till Metro.

►LÄS MER: Skandalkliniken förstörde Emelies kropp: ”Kände hur de skar”

Kliniken har sedan tidigare en rad anmälningar hos IVO och flera av dem har slutat i kritik. När Metro tidigare har pratat med kirurgen har han inte velat kännas vid att operationerna misslyckats.

– Jag har inte gjort något fel. De har fått jättefint resultat, sa han då.

Metro har sökt kirurgen för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset