Årets berguvar släppta i Stockholms skärgård.
Årets berguvar släppta i Stockholms skärgård.

Lite vilsna, med en tuff tid framför sig. Tre berguvsungar uppfödda på Skansen har släppts ut i det fria i Stockholms skärgård. Hoppet är att de ska stärka en vikande stam.

De tre ungarna, två hanar och en hona, släpptes på tre olika platser.

– De släpptes på platser där berguvar häckat tidigare, utan störningar och där det är bra möjligheter att hitta föda, berättar Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen.

Skansen har ett häckande berguvspar och har så gott som varje år sedan 1980-talet släppt ut ungar i naturen. De ungar som släpptes på söndagen kläcktes i februari.

Berguven var starkt hotad innan utsättning av ungar startade i slutet av 1960-talet. Stammen återhämtades sig och många berguvsprojekt lades ner. Men i dag minskar stammen igen, av oklar orsak. I Stockholms skärgård finns bara tio aktiva berguvsrevir och det är inte varje år det blir lyckade häckningar.

Hur reagerade då ungarna när de släpptes i frihet?

– Ja de var nog lite konfunderade. De har inte sett så mycket vatten i sitt liv. Men de hämtar sig nog ganska snabbt och anpassar sig, skrattar Linda Törngren.

Hur klarar då ungarna att skaffa mat på egen hand?

– Jaktinstinkten sitter djupt rotad, men de har ju en tuff start. Det är många som dör första året, och det gäller även de vilda berguvsungarna som föds, säger Linda Törngren.

Linda Törngren/Stiftelsen Skansen
Alar Broberg, ansvarig för arbetet med berguv inom Skärgårdsstiftelsen, ringmärker en av Skansens berguvsungar inför frisläppandet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset