I vår är det äntligen dags för Eurovision Song Contest i Stockholm. För att visa världen att Sverige välkomnar alla människor borde Stockholms stad erbjuda hbtq-personer som besöker tävlingen en trygg mötesplats, skriver Julle Bergenholtz, vice ordförande för RFSL Stockholm.

Eurovision Song Contest kommer till Stockholm den andra veckan i maj 2016. Senast tävlingen var i Stockholm var år 2000. Mycket har hänt både i tävlingen och runtom i Europa sedan dess. Tävlingen har blivit till en folkfest som vuxit både i omfång och i popularitet, speciellt bland hbtq-personer (homo, bi, trans, queer, reds anm). Under tiden har även Europa utvecklat synen på hbtq-personer, och i de flesta fall har detta resulterat i ökade rättigheter och högre grad av positiv synlighet i samhället.

► LÄS MER: Hbtq-elever får egen skola i England

Det har dock inte bara skett en positiv utveckling, och verkligheten är inte alltid guld och gröna skogar. Vi i RFSL Stockholm får ständigt höra berättelser i medier och från hbtq-personer som har flytt till Sverige, om förföljelse, hat, diskriminering och orättvisa riktat mot hbtq-personer runtom i Europa – enbart på grund av deras sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. I bland annat Serbien, Litauen och Ungern kan det vara direkt farligt att vara öppen med att vara hbtq, och i Ryssland finns numera lagar som förbjuder "homosexuell propaganda" till barn och unga, vilket i verkligheten har inneburit ett förbud mot att positivt porträttera hbtq-personer i landet. Även här hemma i Sverige finns mycket att göra. En fortsatt hög frekvens av hatbrott, diskriminering och osynliggörande är en del i att självmordsstatistiken bland unga hbtq-personer, och särskilt transpersoner, är högre än genomsnittet av befolkningen.

Under Eurovision Song Contest kommer Stockholm att fyllas av människor från hela Europa, däribland många hbtq-personer. För många fungerar tävlingen som frizon och den fungerar som en knytpunkt för musik, kultur och möten mellan människor från hela världen. RFSL Stockholm anser att det är Stockholms stads ansvar att ge dessa människor en möjlighet att inte behöva gömma sin identitet för omvärlden, utan istället ha möjlighet att för åtminstone denna vecka kunna vara sig själva.

Vi uppmanar därför Stockholms stad att erbjuda hbtq-personer på plats i Stockholm under tävlingen en trygg och öppen mötesplats. Den skulle kunna erbjuda fester med hbtq-tema, kontakt med organisationer och företag med verksamhet riktat mot hbtq-personer samt uppträdanden och intervjuer med delegationer från deltagande länder. 

► LÄS MER: "Asyl ett lotteri för hbtq-personer"

Att genomföra detta skulle inte bara stärka Europas bild av Stockholm som en stad som välkomnar människor oavsett sexuell läggning, men också skicka en tydlig signal till kommande värdstäder av Eurovision Song Contest att inkludera hbtq-personer som en av de viktigaste målgrupperna för att göra upplevelsen så bra som möjligt för alla. Stockholm har nu ett unikt tillfälle att sätta standarden för kommande Eurovision-arrangemang och sända en tydlig signal till resterande Europa att hbtq-personers liv, rättigheter och möjligheter är en angelägenhet som alla länder borde prioritera. Vi hoppas att staden tar denna chans och att vi i samarbete med varandra kan hitta former för att erbjuda den trygghet och öppenhet som alla människor förtjänar.

Julle Bergenholtz

Vice ordförande, RFSL Stockholm

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset