Sverige har många vackra runstenar. Denna står på Öland.
Sverige har många vackra runstenar. Denna står på Öland.

En jättesten grävdes fram vid bygget av en cykelbana utanför Eskilstuna. Vägbyggarna tänkte krossa stenen till fyllnadsmaterial. Men så kom en skarpögd cyklist och upptäckte runskrift. "Årets fynd" säger jublande runforskare.

Fyndet gjordes vid bygget av en ny gång- och cykelväg strax norr om Eskilstuna, skriver Eskilstuna-Kuriren.

En grävmaskinist stötte skopan i den stora stenen vid grävningar i förra veckan. Stenen var tre meter lång och minst en meter bred. Arbetet fortsatte runtom för att avvakta beslut om stenens öde.

En delegation från entreprenörens ledning kom till byggplatsen för att se vad man skulle göra med den leriga jättestenen. Det vettigaste verkade vara att krossa den till fyllnadsmaterial.

Men då kom en cyklist förbi och såg att det nog handlade om en runsten. Platsen spärrades av, fyndet anmäldes till länsstyrelsen och experter kopplades in.

Det visade sig att stenen fanns med i en arkeologisk förteckning över försvunna minnesmärken. Runstenen hade avtecknats på 1600-talet, men sedan inte synts till.

Lyrisk runforskare

Runforskaren Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet är lyrisk efter att ha sett stenen på bild. Han kan läsa texten ”INGULV OCH VISÄTE RESTE DENNA STEN EFTER BUGGE OCH SIGSTEN. GUD HJÄLPE DERAS SJÄL”.

– Det är tveklöst årets fynd. Den är visserligen känd men att man hittar försvunna runstenar välbevarade är inte vanligt. Jag ska försöka se den med egna ögon så fort som möjligt, säger Magnus Källström till Eskilstuna-Kuriren.

Stenen är troligtvis från tusentalets början, och har ett speciellt kors med slingflätning som finns på en annan känd sten som hittades 1985. Mycket talar för att det kan vara samma ristare.

Runforskaren Magnus Källström räknar med att stenen ska resas igen, helst i närheten av den plats där den stått förut.

LÄS MER: Tusenårig runsten vandaliserades

LÄS MER: Ny runsten snart på Djurgården

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fornfynd runsten