Det svenska valsystemet får kritik från utländska observatörer.
Det svenska valsystemet får kritik från utländska observatörer.

Utländska valobservatörer riktar mot det svenska valsystemet. Valsedlar är för öppet placerade och att förtidsröster öppnats innan vallokalerna stängts är ett problem.

Utländska valobservatörerna bevakade 447 av 563 vallokaler i Stockholm, skriver SVT. Bland annat kontrollerade de tillgången till valsedlar, möjligheten att välja valsedel utan insyn och trängsel i vallokalen. Observatörerna, som bjudits in av Svenskt internationellt liberalt centrum (Silc), hittade flera saker att anmärka på.

”Flera problem”

– När man sammanställer våra observationer är det tydligt att det finns flera problem med det svenska systemet som bör åtgärdas. Framför allt reagerade de utländska valövervakarna på hur lätt det var att se hur folk skulle rösta, eftersom de flesta väljare tar valsedlar öppet utan att dölja sitt val, säger Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Silc och huvudansvarig för insatsen, till SVT.

LÄS MER: Efter kritiken – utländska valobservatörer granskar svenska valet

Passivt agerande

Ett av problem var att många valförrättare agerade passivt när flera personer gick bakom skärmarna samtidigt, enligt Amanda Valentin. Att förtidsrösters ytterkuvert sprättades upp innan vallokalerna stängts beskrivs som ytterligare ett problem.

Valobservatörerna, som bland annat kommer från Ukraina, Azerbajdzjan och Ryssland, kommer att presentera sin slutgiltiga rapport om det svenska valet om två veckor.

LÄS MER: Nej, inlägg om Valmyndighetens sajtkrasch bevisar inte valfusk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val2018