Björn Söder (S) och Jimmie Åkesson (SD) under den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet.
Björn Söder (S) och Jimmie Åkesson (SD) under den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet.

Judar och samer är inte svenskar, det skriver vice talman Björn Söder (SD) på Centerns Facebook-sida. Nu kritiseras inlägget från flera håll för att vara rasistiskt.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”, skriver Björn Söder i inlägget på Centerns Facebook-sida.

Inlägget har möts av skarp kritik, bland annat från Centerns partiledare Annie Lööf.

”Problemet med Sverigedemokraterna är inte bara deras historia, utan deras uppdelning av människor sker även nu idag. I deras högsta ledning”, skriver hon på Twitter.

LÄS MER: Åkesson: Vill man till Sverige får man banne mig bli svensk

”Blir rent utsagt förbannad”

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är upprörd över Söders inlägg.

– Vilket skitsnack. Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det. Och det är många med mig som känner så. Jag blir rent utsagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar, säger han i en video på Facebook.

 

Söder backar inte

Men Björn Söder står fast vid inlägget och säger till Sveriges Radio Ekot att det är till minoritetgruppernas fördel att särskilja medborgarskap från nationstillhörighet.

– I Sverige har vi sedan 1999 fem stycken erkända minoritetsnationer och dem står både jag och Sverigedemokraterna upp för och värnar om. När Annie Lööf påstår att de är svenskar som alla andra så förringar hon deras rättigheter och särarter, säger han till radion.

LÄS MER: SD: Obligatorisk förskola för barn till utrikes födda

”Detta är vad SD är”

Söders inlägg kritiseras även av Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson, som i ett Twitterinlägg menar att Söders inlägg visar SD:s sanna sida.

”Detta är vad SD är. Inget anständigt parti kan samarbeta med SD. Övriga partier får ta sig samman och ta striden mot dessa värderingar. Det är faktiskt detta valet i höst handlar om”, skriver Persson på twitter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset