Skatteverket har genom kontroller av kassaregister och löner kunnat se hur människor har utnyttjas och att det har fuskats med löner.
Skatteverket har genom kontroller av kassaregister och löner kunnat se hur människor har utnyttjas och att det har fuskats med löner.

Tre branscher står i fokus när Skatteverket tänker göra det svårare att använda sig av svart arbetskraft.

Varje år gör Skatteverket kontrollinsatser på olika områden. Skönhet-, livsmedel- och fordonsbranschen står högst upp på listan i år, det rapporterar SR.
– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson som är rikssamordnare på Skatteverket till SR.

LÄS MER: Test: Så långa är telefonköerna till svenska myndigheter

Den 1 juli i år väntas en ny lagstiftning träda i kraft. Den kommer att kräva att verksamheter såsom skönhetsvård, livsmedelsgrossister och fordonservice måste använda sig av personalliggare.
– Personalliggare är ett underlag som man ska föra dagligen ute i verksamheterna där de som jobbar ska registrera sin närvaro. Sedan har Skatteverket också möjlighet att göra oannonserade kontroller för att kontrollera att de personer som är verksamma på arbetsplatserna finns med i liggaren, säger Conny Svensson till SR.

LÄS MER: 11 000 har påhittade födelsedagar – personnumren räcker inte till

I dag finns kravet på personalliggare i bygg-, frisör- och restaurangbranschen. Något som Conny Svensson uppger ha gett resultat.
– Det redovisas betydligt mer arbetsgivaravgifter och löner. Inom restaurangbranschen ökade det man redovisade in till statskassan med en miljard första året och närmare en och en halv miljard året därpå, säger Conny Svensson till SR.

LÄS MER: Skatteverket vill hindra att utländska månggiften erkänns i Sverige

Förutom det kommer det även ett krav på att redovisa arbetsgivaravgifter ned på individnivå. Skatteverket har genom kontroller av kassaregister och löner kunnat se hur människor har utnyttjas och att det har fuskats med löner.
– När vi har kontrollerat massagesalonger har vi kunnat se att där förekommer regelrätt bordellverksamhet. Det är rent slavliknande former det handlar om, säger Conny Svensson till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset