Det är just nu bluffmejl i omlopp. Bedragare uppger sig för att vara från Skatteverket och att de behöver dina kontouppgifter för att kunna ge dig skatteåterbäring.
Det är just nu bluffmejl i omlopp. Bedragare uppger sig för att vara från Skatteverket och att de behöver dina kontouppgifter för att kunna ge dig skatteåterbäring.

Runt deklarationstider brukar det cirkulera olika falska mejl där bedragare utger sig för att mejla från Skatteverket. Så också i år. Nu varnar det riktiga statliga verket alla som får mejlet i sin inkorg: Klicka inte på någonting!

På Skatteverkets hemsida berättar man just nu om att bluffmejl cirkulerar där någon erbjuder skatteåterbäring. Ofta är summorna relativt små, för att fler ska gå på att de får extrapengar efter deklarationen.

Om man skulle misstänka att man fått ett falskt mejl ska man inte klicka på länkar i det, inte öppna bilagor eller inte svara på det. De rekommenderar att man istället raderar meddelandet, säger Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket. Han förklarar att bluffmejlen ofta går lätt att upptäcka.

– I de flesta fall är det väldigt uppenbart att mejlen är falska. Ofta är det märkliga formuleringar, konstig meningsuppbyggnad och väldigt hackigt språk som inte blivit översatt korrekt.

►LÄS MER: 13 saker du kan göra avdrag för i deklarationen

Det är inte vanligt att Skatteverket mejlar privatpersoner, berättar Andreas. Och aldrig någonsin ber de om bankuppgifter för att kunna sätta in pengar. Det görs endast via de e-tjänster som kräver inlogg med e-legitimation.

– Får du ett mejl från någon som utger sig för att vara från Skatteverket och kräver dina bankuppgifter så kan du utgå ifrån att det är bluff, säger han.

►LÄS MER: Deklarationen: Här är 5 saker du bör känna till – och alla viktiga datum

Det är inte första gången som bluffmejlen är i omlopp. Runt deklarationstider varje år är det ett hundratal människor som kontaktar Skatteverket om de falska mejlen. Andreas Olsson tror däremot att mörkertalet är stort och berättar att det inte går att förebygga mejlutskicken på något bra sätt.

– Det är utländska aktörer som använder servrar utomlands och klipper och klistrar in vår logga. Det vi gör är att anmäla till polisen för att få igång deras arbete, och vänder oss ibland direkt till webbplatsägare för att få ner de sidor som används, säger Andreas Olsson. 

Har du fått ett bluffmejl från någon som uppger sig vara från Skatteverket, men är osäker på om det är falsk eller inte, så finns tips på vad du ska göra på Skatteverkets hemsida.

Skatteverket

Så här kan ett falskt mejl se ut, men skatteverket varnar för att det finns flera olika versioner som cirkulerar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi