Bilden visar Skatteverkets egen app.
Bilden visar Skatteverkets egen app.

De flesta av oss har redan varit inne och kikat på deklarationen för att se hur skattebeskedet lyder. Nu varnar Skatteverket för blufföretag som utnyttjar nyfikenheten och försöker lura skattebetalarna på pengar.

Enligt Aftonbladet fick Skatteverket för en vecka sedan uppgifter om att flera personer fått bluffmejl i Skatteverkets namn. Mejlen innehåller Skatteverkets logga, lockar om skatteåterbäring och uppmanar till att klicka på länkar.

Andreas Olsson är säkerhetsrådgivare på Skatteverket och enligt honom ska minst en person ha lurats på pengar genom bluffmejlet.

– Gör man det kommer man till ett formulär där man ska ange sina kortuppgifter för att få återbäringen insatt på sitt konto. Och det är förstås bluff, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: I dag händer det – nu kan alla se sitt skattebesked

Om man får ett mejl som man misstänker är ett bluffmejl ska man inte klicka på några länkar och radera mejlet direkt. Är man osäker kan man kontrollera från vilken mejladress mejlet har skickats.

– Och det är också väldigt märkliga formuleringar, som ”Kära skattebetalare” och annat fluff-fluff, säger Andreas Olsson till Aftonbladet.

Har man klickat på länken och lämnat ut sina uppgifter rekommenderar Skatteverket att man direkt tar kontakt med banken för spärra sitt kort eller bankkonto. Även en polisanmälan om bedrägeri bör göras.

LÄS MER: Så här använder svenskarna skatteåterbäringen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset