Polisen och Skatteverket varnar för bluffmejl.
Polisen och Skatteverket varnar för bluffmejl.

Polisen och Skatteverket varnar för ett bluffmejl som just nu sprids till folks mejlkorgar. Bedragare som utger sig för att vara Skatteverket skriver att något har blivit fel med deklarationen. ”Risken för att bli av med pengar är stor" säger Kay Kojer vid Skatteverket.

Under morgonen och förmiddagen har polisen fått in flera samtal från personer som har har fått ett mejl från någon som utger sig för att vara Skatteverket.

Om några veckor betalas skatteåterbäringen ut, något som bedragarna veckar ha hakat på. I mejlet står det nämligen att det har blivit något fel med deklarationen och att man därför ska fylla i sina bankuppgifter i den zip-fil som finns bifogad i mejlet.

Skatteverket varnar för bluffmejlet på sin hemsida och polisen uppmanar folk att kasta mejlet. Man ska absolut inte öppna filen. 

– Det finns troligtvis en trojan i den. Vi vet inte vad som händer om man öppnar den, men vi vet sedan tidigare att trojaner smittar datorn och plockar lösenord och sådana saker, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Finns det en risk att man blir av med pengar?

– Jag tror att risken för det är ganska stor bara genom att öppna filen, om man anväder samma datorn som man loggar in på sin bank med, säger Kay Kojer, och påpekar att Skatteverket aldrig skulle be om folks kontouppgifter via mejl. 

Enligt polisen ska man alltid vara misstänksam när man får den här typen av uppmanande mejl.

– Det finns inga myndigheter eller företag som begär att få kortuppgifter eller inloggningsuppgifter via mejl. Får man ett mejl från exempelvis Skatteverket bör man gå in på deras hemsida och se om det ligger en varning där. Skulle det inte finnas det är mitt tips att man ringer och frågar, säger säger Mattias Falkbåge, inspektör vid polisens nationella bedrägericenter. 

Än så länge har polisen inte fått in någon anmälan från personer som har blivit av med pengar efter att ha svarat på bluffmejlet, och man vet heller inte vem som kan ligga bakom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset