Skatteverket uppmanar alla som fått bluffmejl att radera dem.
Skatteverket uppmanar alla som fått bluffmejl att radera dem.

Nu är det snart deklarationstider. Det innebär högtid för bedragare – som passar på att försöka lura människor med hjälp av Skatteverkets namn.

Från och med tisdag den 22 mars kan den nyfikna se sitt preliminära skattebesked på nätet. Därefter dröjer det några veckor innan de fysiska blanketterna skickas ut.

►LÄS MER: Snart trillar skattebeskedet in – här är datumen att lägga på minnet

När svenskarna väntar på information om eventuell skatteåterbäring slår bedragarna till. I Skatteverkets namn skickas bland annat bluffmejl ut i jakten på dina pengar. Mejlen kan se olika ut, men Skatteverkets har på sin sajt lagt upp ett exempel:

”Efter de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på 6229,00 sek”, står det i bluffmejlet. Därefter står det att man ska följa en länk och fylla i ett formulär för att vara säker på att få sina pengar.

Skatteverket varnar för att klicka på sådana länkar. Bedragarnas taktik är att med så kallat nätfiske lura till sig lösenord, bankkonto- och kreditkortsuppgifter samt andra känsliga uppgifter.

Om du misstänker att du har fått ett falskt mejl uppmanar Skatteverket att du raderar det omgående.

LÄS MER: 13 saker du kan göra avdrag för i deklarationen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott