Den norska dagstidningen VG publicerar satirtexten på en undersajt. 
Den norska dagstidningen VG publicerar satirtexten på en undersajt. 

En fejkartikel om att Fredrik Skavlan fått sparken sprids just nu från den norska dagstidningen VG:s undersajt ”Helt normalt”. Men Skavlan jobbar kvar – och sajten hamnar där med på Viralgranskarens varningslista.

Viralgranskaren lägger nu ännu en gång till en sajt på varningslistan över fejkade, opålitliga och satiriska sajter.

Den här gången är det ”Helt normalt”, en undersajt till den norska dagstidningen VG, som åker in på varningslistan. En av artiklarna på sajten, en text som delas flitigt just nu och i skrivande stund fått över 11 000 interaktioner på Facebook, handlar om att programledaren Fredrik Skavlan fått sparken efter intervjun med Jimmie Åkesson i fredagens ”Skavlan” i SVT.

Tittarstorm mot Skavlan efter intervju med Jimmie Åkesson

I stället ska han börja jobba som förhörsledare på norska UD – där han ska ”förhöra papperslösa flyktingar”, enligt texten.

”Inget om sparken för Skavlan på @svtnyheter, stämmer det inte?”, frågar sig en läsare på Twitter.

Nej, det stämmer inte. 

Audun Solberg, redaktionschef på VG, berättar att ”Helt normalt” är en sida som levererar underhållning och humor till VG:s läsare. Sajten har en del undersajter, bland annat ”Nasjonens øye” där den satiriska artikeln om Skavlan har publicerats.

– Det är en undersida på ”Helt normalt”. Poängen med detta är att vi vill ge läsarna underhållning, humor och satir i vardagen, säger Audun Solberg.

Ser ni ingen problematik i att läsarna kan tro att det är på riktigt när det kommer från VG, som ändå är en seriös nyhetstidning?

– Det är det uppenbart, naturligtvis, eftersom väldigt många tror att det här är äkta nyheter från VG. Men nyheterna på ”Helt normalt” är tydligt märkta med att de är satir, genom loggan ”Nasjonens øye” och slagordet ”Bara nästan sant”, säger Audun Solberg.

– Meningen med satir är att kommentera verkligheten på ett sätt som sätter saker i perspektiv på ett humoristiskt sätt, och att gärna sparka uppåt mot maktpersoner. Ja, det är helt säkert någon som tar det på allvar, men vi tycker att det är tydligt avskilt från VG.

Även Aftonbladet, som är VG:s systertidning i Sverige, har ”Helt normalt” som en undersajt ­– men på deras sida finns inga fejkartiklar.

Enligt Erik Blix, satiriker på Sveriges radios program ”God morgon, världen!” i P1, är det intressant att VG har valt att starta en sajt med satiriska artiklar.

– Allting hänger ju på hur tydlig man är med att det faktiskt är en satirisk sajt, så att man inte seglar under falsk flagg, säger Erik Blix.

Han har själv sett att artikeln om Skavlan har delats, men att han bara har läst rubriken och inte hela texten.

– Man kan väl säga att gränserna suddas ut mer och mer. Jag blev omedelbart misstänksam när jag såg rubriken och tänkte att det var fejk, men samtidigt så vet man ju aldrig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset