Skellefteå fick jubla åt en seger efter fyra raka förluster. Arkivbild.
Skellefteå fick jubla åt en seger efter fyra raka förluster. Arkivbild.

Den senaste tiden har varit besvärlig för Skellefteå och resulterat i fyra raka förluster.Seger med 2–1 borta mot Karlskrona gav välbehövlig arbetsro.– Såklart skönt att vinna, det var en svår bortamatch mot ett bra lag som hade publiken i ryggen, säger backen Niclas Burström.

Att Karlskrona skulle vinna sex raka matcher och ligga i toppen av tabellen var inget som förhandstipsen gav någon fingervisning om. Skellefteå, som visserligen vann säsongens tre första matcher, har under senare tid varit en motsatt överraskning. Laget som under en lång tid varit en maktfaktor i svensk ishockey kom till spel i Karlskrona med ett par riktiga bottennapp i bagaget. Men Niclas Burström, en av två spelare i dagens trupp som spelat SM-final sex år i rad, menar att det inte varit så dramatiskt som det låter trots 1–7 mot HV 71 och 0–5 senast hemma mot Färjestad.

– Jag har varit med om att vi torskat några matcher i rad när vi legat i toppen. Grejen är att det är tidigt på säsongen och kan ge lite stress, säger han till TT.

Höll huvudet kallt

Det var uppenbart att Skellefteå inte tänkt sig någon upprepning av den senaste tidens klara förluster. Man tog sig an uppgiften att möta Karlskrona med såväl beslutsamhet som noggrannhet. Skellefteå höll huvudet kallt och arbetade metodiskt och målmedvetet där ute på isen. I den andra perioden tog man sakta men säkert över taktpinnen. Ju längre matchen led ju viktigare skulle förstås det första målet bli.

– Vi mötte ett lag som spelar med bra självförtroende och de är enormt vassa i powerplay. Vår tanke var att bygga bakifrån för vi vet att vi kan göra mål.

Hittade vägen

Drygt tio minuter in i den tredje perioden hittade Skellefteå det som såg ut att vara vägen till tre poäng i den här intensiva kampen. Adam Pettersson var först ut och kort senare gjorde Sebastian Aho om sin lagkamrats målande bedrift.

Skellefteå såg i det läget ut som en klar segrare. Men med endast 2.40 kvar att spela spräckte Kristoffer Söder Karlskronas nolla framåt och spänningen var tillbaka. Men Skellefteå höll undan och förlustsviten var bruten.

– Det här går ut på att vinna och stämningen i omklädningsrummet var god nu efter matchen. Vi tog tre poäng i en svår bortamatch och på tisdag åker vi till Leksand. Det här var den åttonde omgången av 52, säger Niclas Burström och signalerar om att arbetet bara börjat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset