Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson i samspråk med prins Daniel. Arkivbild.
Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson i samspråk med prins Daniel. Arkivbild.

Två av de tyngsta guldmakarna har lämnat Skellefteå – sportchefen Lasse Johansson och tränaren Hans Wallson.– Vi står inte och faller med enskilda personer, skulle det bli så är det ett misslyckande, säger klubbdirektören Pea Israelsson.

Skellefteå AIK har nått sex raka SM-finaler – tagit två guld – och skapat en av de längsta och mest framgångsrika dynastierna i svensk ishockeys historia.

Nu står västerbottningarnas organisation för en prövning.

Det har den gjort tidigare också. För två år sedan, efter andra raka SM-guldet, drabbades klubben av en massiv spelarflykt där sju av de åtta bästa poängplockarna från säsongen före försvann.

Resultatet? Visserligen inget nytt SM-guld, men serieseger och SM-final.

Håller systemet?

Den här gången har laget visserligen tappat elva spelare från i fjol, men också fått hem forwardsstjärnorna Joakim Lindström och Oscar Möller samt defensive backen Johan Alm. Alla tre försvann för två år sedan.

Nu finns tappet på ledarsidan: hyllade sportchefen Lasse Johansson som ledde klubben i åtta säsonger och tränaren Hans Wallson, två guld och två finaler på fyra säsonger, som flyttat till Zürich.

– De har gjort ett fantastiskt jobb och du kommer aldrig ifrån att det är viktigt att hitta rätt människor. Men vad vi har jobbat och strävat efter är att försöka hitta ett system och dokument som skapar en kontinuitet och en stark förening på sikt. Om du bygger på enskilda personer så kommer går inte det, säger Israelsson som firar 20-årsjubileum som klubbdirektör i februari nästa år.

Klubbens vassa ungdomsarbete och talangutveckling som producerat guldklimpar på löpande band finns kvar.

Organisationen som har gett Skellefteå den vassaste träningskulturen likaså.

Rikast i SHL

Dessutom finns SHL:s bästa ekonomi. De framgångsrika åren har gjort att klubben har ett eget kapital på 71 miljoner kronor.

Förre spelaren Mikael Lindgren, äldre bror till backen och trotjänaren Fredrik Lindgren, har tagit över som sportchef och kommer in från näringslivet. De senaste tre åren har han varit försäljningschef på ett företag i stålbranschen.

– När man är i ett företag i näringslivet så har man en kravbild på vad man vill göra och det har vi ju även här. Det finns många likheter, det jag framför allt tar med mig är tydlighet om vad som förväntas av killarna. Vi har en ambition och målsättning att alltid tävla om SM-guldet och det ställer krav, säger Lindgren.

Wallsons ersättare i tränarteamet blev förre spelaren Fredrik Öberg, som de senaste åren varit assisterande tränare i J18-laget. Öberg kommer att ha ansvar för forwards, Bert Robertsson har kvar backansvaret och Stefan Klockare tar Wallsons roll som matchcoach i båset.

– Vi har fullgoda ersättare som kommer in och har varit i eller runt föreningen. Det känns bra, säger klubbdirektör Israelsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset