Skellefteås Joni Ortio gör en räddning i 3–2-segern mot Växjö.
Skellefteås Joni Ortio gör en räddning i 3–2-segern mot Växjö.

De två tippade topplagen Skellefteå och Växjö var båda obesegrade före matchen. Skellefteå behöll nollan i förlustkolumnen efter hemmasegern med 3–2 efter förlängning.– Kul att få avgöra, säger Jesper Olofsson som satte segermålet 2.22 in i förlängningen.

Samtliga Skellefteås tre mål kom i numerärt överläge. Växjöspelarna satt ofta i utvisningsbåset men det var sällan hemmalaget fick igång något riktigt powerplay. Ändå var det i den spelformen man avgjorde.

– Det är så där ibland. Ibland funkar spelet bra men det blir ändå inga mål, nu kuggade det inte i och ändå gjorde vi tre mål i powerplay, säger Pontus Petterström, i vanliga fall utpräglad specialist på numerära underlägen.

Med Jimmie Ericsson avstängd fick han den här gången tjänstgöra även i numerära överlägen.

– När vi har folk borta kan det bli så. Och i det här laget klarar alla att spela på andra positioner än de brukar, säger Petterström, som assisterade till Emil Petterssons kvittering till 1-1 i den första perioden.

Fort men fel

Växjös många utvisningar och Skellefteås försvarsmissar präglade uppgörelsen där Skellefteå som vanligt  inledde i ett virvlande tempo. Det gick fort – men ofta fel. Passningarna satt sällan där de skulle, som exempelvis Sebastian Ahos direkt i matchöppningen. Den i normala fall spelskicklige backen skickade in pucken mot sitt eget mål där den togs om hand av Växjö och så småningom sattes i nät av Philip Holm.

– Båda lagen ville mycket men det var mycket hafs. Vi är glada för våra två poäng, säger Pontus Petterström

Succéförvärvet Dennis Everberg assisterade till Växjös ledningsmål och innan matchen var över var han uppe i lysande åtta poäng efter fyra omgångar. Imponerande av den tidigare Röglespelaren.

Mötena mellan lagen är ofta tajta och jämna. För två år sedan tog Växjö hem SM-tecknet efter finalspel mot Skellefteå, förra året fick västerbottningarna revansch när man vann semifinalen efter förlängning i den sjunde och avgörande matchen.

Spel i hörnen

Nu var det lika jämnt. Skellefteås små och snabba forwards trummade på men spelet var hafsigt och de hamnade oftast ute i sarghörnorna. Växjö hade sällan några  problem att hålla rent framför sin målvakt Joacim Eriksson som 2013 tog SM-guld med Skellefteå och sedan dess har prövat lyckan både i NHL och KHL.

Två nya Växjöutvisningar i början av den tredje perioden gav Skellefteå chansen till spel fem mot tre och Adam Pettersson kunde forcera in 2-1 efter 4.58. Efter en  ny försvarsmiss av Skellefteå kunde Dennis Everberg sno pucken och spela fram Tuomas Kiiskinen till 2-2 och fixa förlängning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset