Rolf Sandberg vid en pressträff 2013. Arkivbild.
Rolf Sandberg vid en pressträff 2013. Arkivbild.
Brott TT

Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin, kritiserar SVT:s uppgifter om att bröderna haft ett alibi. Han lyfter även fram pappans dagboksanteckning från dagen då Kevin dödades, skriver Expressen.

Enligt SVT skrevs anteckningen långt senare.

SVT:s Dokument inifrån har berättat att en tioåring som varit på besök sagt att han lekt med bröderna vid en lekplats vid tidpunkten för dödsfallet, och att de alltså inte kan ha varit skyldiga till Kevins död i Arvika i augusti 1998.

Tioåringen var aldrig ett huvudvittne. Både utifrån förhör med pojkarna och föräldrar kunde man tidigt konstatera att hans historia inte stämde, säger Rolf Sandberg till tidningen.

I förhör uppgav den sjuårige brodern att tioåringen ljög, fortsätter Sandberg. Styvmamman berättade även att tioåringen sagt att sjuåringen varit borta en stund.

"Likblek av skräck"

Brödernas pappa skrev en dagboksanteckning från dagen i augusti då Kevin dödades som beskriver hur hans sjuårige son kom hem med blöta kläder, enligt en kopia av anteckningen som Rolf Sandberg visar för Expressen. Pojken var "likblek av skräck" under den efterföljande fisketuren, enligt anteckningen, och den yngre brodern svarade "jag vet" på frågan om vad som hänt Kevin, som då anmälts som försvunnen.

Senare på kvällen hittades Kevin död på en lastpall i vassen i bostadsområdet Dottevik där bröderna bodde. Enligt polisen i Arvika var det ingen tvekan om att de två bröderna, fem och sju år gamla, dödat honom. Men flera granskningar har visat på brister i utredningen, bland annat i hur förhören med de utpekade barnen gick till.

Men enligt Dan Josefsson, som har gjort programmen om utredningen, är det inte sant att det rör sig om en dagboksanteckning.

Det de kallar för dagboksanteckningar handlar om anteckningar från oktober, under en period då pappan var under kraftig psykisk press. I dag säger pappan att det handlar om rena fantasier och mardrömmar. Det finns ingen dagbok och det vet han (Rolf Sandberg) om, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Framstår som dumma

SVT:s Dokument inifrån har sänt klipp från videoinspelningar som visar hur Rolf Sandberg tar in den yngste sonen till förhör, utan att hans föräldrar eller någon annan vuxen finns vid hans sida. Han är delvis självkritisk i intervjun med Expressen:

Jag håller med om att det var ett dåligt förhör. Jag skulle inte göra det på det sättet. För det första hade jag inte haft uniform på mig. Men jag hade inte varit stram på det sättet heller.

Samtidigt tycker han att SVT, som tagit del av hela förundersökningen, inte visar hela bilden.

SVT fick oss att verka lite dumma och efterblivna. Känslan av inkompetenta poliser, att det förstås är synd om barnen, och sedan genar man i berättelsen och berättar inte det här som du får veta nu, säger Sandberg.
Rolf Sandberg vid en pressträff 2013. Arkivbild.
Rolf Sandberg vid en pressträff 2013. Arkivbild.
Platsen där Kevin hittades död.
Platsen där Kevin hittades död.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset