Assyriska kan bli ett av lagen i en historisk skiljematch. Arkivbild.
Assyriska kan bli ett av lagen i en historisk skiljematch. Arkivbild.

Toppstriden i superettan är redan avgjord.

I botten är det dock rekordjämnt – och kan dessutom tvingas sluta med en skiljematch.

– Det har aldrig hänt i så här höga serier, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté, till fotbollskanalen.se.

Det kan nämligen bli så att Ljungskile och Assyriska hamnar på exakt samma poäng och samma målskillnad, men på var sida kvalstrecket. Eftersom de båda inbördes mötena slutade 1–1 krävs det ett unikt grepp för att avgöra vilket lag som åker ur superettan och vilket som får chansen att kvalspela sig kvar.

– Skulle den här situationen uppstå så blir det en skiljematch på neutral plan, en plan som alltså inte tillhör någon av föreningarna, säger Gerhard Sager.

Ljungskile ligger inför den sista omgången på nedflyttningsplats på 26 poäng medan Assyriska har 28 och ligger på kvalplats. Om Ljungskile vinner med 2–0 hemma mot Trelleborg och Assyriska spelar 1–1 borta mot Örgryte så blir deras poäng och målskillnad identisk – och det krävs en skiljematch.

– Så vitt jag förstår så måste den spelas redan i veckan, på onsdagen till exempel. Sedan måste vi ju inleda kvalet. Vi får hoppas att det kan avgöras inom ramen för seriespelet, säger Sager.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset