Hur många småcitrusar kan du räkna upp? Svaret är antagligen tre, men i själva verket kanske det är ett tiotal olika sorter du stoppar i dig under ett år. En sak är i alla fall säker: Du kommer inte hitta några mandariner i fruktdisken.

– Mandariner innehåller mycket kärnor och används inte för annat än burkkonserver i dag, berättar Anita Jansson, informationschef på fruktleverantören Hebes.

Vanligast bland småcitrussorterna är clementiner och satsumas. Satsumasen går lätt att känna igen på att den skiftar i grönt trots att den är mogen. Till skillnad från clementinen finns den inte hela året utan främst i oktober och mars.

LÄS MER: Läkaren: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

Anledningen till att vi förknippar clementiner med jul är en kvarleva från när uteslutande importerade clementiner under vintern när det var säsong i Sydeuropa. I dag importerar vi från hela världen.

– Nu finns det lika goda clementiner på sommaren men då kanske man väljer annan frukt som melon eller jordgubbar, säger Anita Jansson.

Hebes har ett tiotal olika småcitrusar med namn som Minneola, Nadorcott och Ortanique men som i butikerna marknadsförs med de vanligare småcitrusnamnen under olika delar av året.

– De kallas ofta clementin, satsumas eller småcitrus, men det är felaktigt, säger Anita Jansson.

LÄS MER: Tänk på det här när du byter vinterdäck

Vilken småcitrus tycker du själv är smaskigast?
– Jag gillar egentligen den lite syrligare satsumas bäst men doften av clementiner vid jul är svårslagen.

Bläddra i bildspelet ovan för att lära känna några av de okända småcitrusarna

 

Satsumas. Kommer från början från den japanska ön Kiushu och kommer till Sverige från norra halvklotet i mitten av oktober och södra halvklotet i mars. Är syrligare än clementinen och känns igen på gröna skiftningar i skalet.
 

Clementin. Uppkom ur en korsning mellan mandarin och pomerans år 1902 och är döpt efter den algeriske prästen Pierre Clément som ska ha skapat korsningen. Är söt, frisk och i regel kärnfri. Om det finns kärnor i enstaka clementiner beror det på att odlingen ligger nära en citronodling och det sker korspollinering därifrån.
 

Mandarin. Används ofta svepande som namn på småcitrus men finns i stort sett inte i handeln förutom som konserverade klyftor. Är fortfarande den småcitrus som odlas mest men inte för att sälja som färsk frukt.
 

Kiyomi. Korsning mellan satsumas och apelsin och är lika stor som den sistnämnda. Utan kärnor och lättskalad.
 

Cherry Orange. En miniatyrcitrus som kan vara bara ett par centimeter i diameter. Var från början en vild sort som började odlas i södra Kina för 1 300 år sedan – enbart för att ätas av kejsaren.
 

Ortanique. Köttet och skalet är knallorange och smaken beskrivs som kryddig men ändå söt. Kan innehålla kärnor och är svårskalad vilket gör den bäst lämpad av skiva och äta.
 

Clemenmapo. En korsning mellan clementin, mandarin och pomelo som är extremt söt och oftast kommer från Sevilla i Spanien.
 

Heges
Nadorcott.
 

Ellendale. En clementinsläkting som upptäcktes på egendomen Ellendale i Australien 1878 men nu odlas i både Europa och Sydamerika.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset