Julen står för dörren. Under helgen står skinka från hundratusentals grisar på julborden – djur som har levt sex månader långa liv fyllda av trängsel, stress och sysslolöshet. Skippa skinkan och ät veganskt i jul, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.

Fotojournalisten Jo-Anne McArthur har dokumenterat grisar i dagens grisfabriker. Med sina bilder låter hon oss möta blicken hos grisen som individ, placerad i den trånga och stressiga miljön i skinkfabriken. På en av hennes bilder ser vi ett mjukt rosa tryne som nyfiket sticks ut genom en springa mellan de smutsiga bjälkar som utgör miljön i skinkfabriken. Bakom trynet finns en individ som kanske skulle beskrivas som nyfiken, eller med något annat personlighetsdrag. Vilket får vi aldrig veta, eftersom grisarnas enda syfte är att bli julskinkor i skinkfabriken. 

► LÄS MER: "Fira en vegetarisk jul – för djurens och hälsans skull"

De flesta grisar i livsmedelsindustrin får aldrig komma ut över huvud taget. De hålls i trånga och stressiga miljöer får aldrig böka i jorden eller vila i solen. Grisar är naturligt nyfikna djur, men i skinkfabriken har de ingenting att sysselsätta sig med. Trängsel, stress och sysslolöshet gör att många grisar utvecklar beteendestörningar. 

Exempel på sådana störda beteenden kan vara att grisarna börjar gnaga och bita på varandras öron och svansar. Förutom skador och sår som de själva orsakar varandra i trängseln drabbas många suggor av smärtsamma liggsår i avsaknad av mjuka material att ligga på, och många smågrisar får antibiotika mot hälta på grund av de hårda betonggolven. 

Den första gången grisarna möjligen får se solljus är när det är dags att åka till slakteriet. Då är de sex månader gamla. Då har de levt sina liv på en yta som motsvarar mindre än en kvadratmeter per gris. 

På slakteriet drivs de in i en hisskorg som sänks ned i ett schakt där de gasas med koldioxid. Grisar får kvävningskänslor av gasen, vilket gör att de kämpar för att ta sig upp ur hissarna under de 10-20 sekunder som det tar innan de blir orörliga. Totalt kan det ta upp till en minut i gasen innan de förlorar medvetandet. De hängs sedan upp och ner i benen och dödas genom att halsen skärs upp och de förblöder.

► LÄS MER: "Rasism och köttätande går hand i hand"

När vi vet att grisar är nyfikna djur som behöver stimulans för att må bra, men lever sina liv på betonggolv och på en yta mindre än en kvadratmeter, kan vi då blunda för lidandet i skinkfabriken? Och när vi vet att de dödas under de mest plågsamma former, kan vi då fortsätta att ha julskinka på bordet?

Det finns inget bättre sätt att hjälpa djuren och minska deras lidande än att välja vego. I takt med att allt fler äter vego, och att utbudet av veganska produkter skjuter i höjden, att företag kommer ut med nya veganska livsmedel och i takt med att vi kan få samma smaker och konsistenser men utan lidande, är det lättare än någonsin att ersätta den traditionella julskinkan med ett veganskt alternativ.

Camilla Björkbom

Förbundsordförande, Djurens rätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset