Dagens Nyhets fotograf Paul Hansen tycker att han sett till förutsättningarna gjorde allt rätt när han skottskadades utanför Mosul. Arkivbild.
Dagens Nyhets fotograf Paul Hansen tycker att han sett till förutsättningarna gjorde allt rätt när han skottskadades utanför Mosul. Arkivbild.

Ett dygn efter att han skottskadats av en krypskytt i Irak tycker Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen att han sett till förutsättningarna gjorde allt rätt.– Ja, det tycker jag. Det är det som känns skönt efteråt, säger han till TT.

Man vet aldrig hur man kommer att reagera i livsfarliga situationer tills man befinner sig i en.

– Det känns bra att den mentala kartan och träningen och 30 års erfarenhet har lagt sig på rätt ställe. Det var ett bra kvitto på att det funkar. Sedan är det personligen väldigt omskakande, säger Paul Hansen till TT på telefon från ett hotell i Arbil i norra Irak.

DN:s prisbelönte fotograf och flera andra journalister färdades bakom en grupp kurdiska peshmergasoldater utanför Mosul när han träffades av två kulor. Paul Hansen säger att han känner en enorm tacksamhet gentemot skyddsutrustningen, säkerhetsutbildningarna han gått och sin egen erfarenhet.

– Det är det som känns skönt efteråt, när man går igenom allting i skallen, att jag kunde inte ha gjort på något annat sätt.

Att arbeta i krigszoner är naturligtvis livsfarligt. Därför är det av enorm vikt att vara väl förberedd, säger Hansen, som förmodligen flyger hem till Sverige under måndagen.

– Man ska alltid lyssna till kollegor, ta in så mycket information man kan, alltid ställa de dumma frågorna, alltid läsa på.

– Och framför allt alltid ha skyddsutrustningen på dig. Det går inte att slarva.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset