Polis och demonstrationer drabbar samman under protester mot polisvåld efter att en 43-årig svart man skjutits till döds i Charlotte i North Carolina.
Polis och demonstrationer drabbar samman under protester mot polisvåld efter att en 43-årig svart man skjutits till döds i Charlotte i North Carolina.

Hustrun till den 43-årige svarte man som sköts av polisen i staden Charlotte i North Carolina har släppt en dramatisk video från minuterna kring dödsskjutningen, som har lett till våldsamma protester mot polisvåld.

Videon sätter press på polisen i staden som hittills vägrat att offentliggöra sin egen videoinspelning från händelsen i tisdags där 43-årige Keith Scott enligt vad poliserna sagt utgjorde en fara. Polisen har uppgett att Scott var beväpnad och inte följde polisens instruktioner. Offrets familj och ett vittne har hävdat att han höll i en bok, inte ett vapen.

Hustruns två minuter och sexton sekunder långa video visar inte skotten mot 43-åringen, men man kan höra hur hustrun uppmanar poliserna att inte skjuta maken.

– Skjut honom inte! Skjut honom inte! Han har inget vapen. Han har inget vapen. Skjut honom inte, hörs hon säga till poliserna som skriker till maken att han ska "släppa pistolen", rapporterar AFP.

Hon ska också säga till poliserna att maken har en hjärnskada.

Fler frågor

Sedan hörs ett halvt dussin skott och hustrun skriker: "Sköt ni honom?", innan hon tillägger att det är bäst att han inte är död.

Grannar har sagt till medierna att Scott hade besvär, och att han bland annat stammade.

Myndigheterna har ännu inte släppt polisens video från dödsskjutningen, men har visat den för Scotts närmaste. Dessa säger sig ha fått "fler frågor än svar" och att det är omöjligt att se vad mannen håller i sina händer, eller om han överhuvud taget håller i något.

Stadens polischef Kerr Putney uppger att den inte definitivt visar att 43-åringen har ett vapen. Han har tidigare sagt att ett sådant hittats på platsen, men ingen bok.

Trotsade utegångsförbud

Trots utegångsförbud demonstrerade invånare i Charlotte för tredje natten i rad mot polisvåldet. Men protesterna var mestadels fredliga och polisen lät demonstranterna hållas.

När utegångsförbudet trädde i kraft vid midnatt lokal tid, klockan sex på morgonen svensk tid, tunnades leden av demonstranter ut. Men flera hundra personer stannade kvar på gatorna, rapporterar Reuters.

Demonstranterna bar plakat med budskap som "Sluta döda oss". Men enligt AFP var atmosfären betydligt lugnare än under de två föregående nätterna.

Utegångsförbudet i staden gäller tills vidare, från midnatt till klockan sex på morgonen varje dygn.

26-åring avled

Den 26-årige man som skottskadades i huvudet under demonstrationerna i staden natten till torsdagen avled under dagen. Polisen säger enligt medier att han inte sköts av polis, utan av en annan civilperson. Polisen i Charlotte uppger att man har gripit en misstänkt, enligt Reuters.

Nio demonstranter och två poliser skadades under natten till torsdagen i centrala staden och 44 personer greps.

I torsdags delgavs en polis misstanke för dråp efter en annan dödsskjutning av en svart man, i staden Tulsa, Oklahoma, förra veckan. Den dödsskjutningen filmades från en polishelikopter.

I videon syns en 40-årig man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts. Han avled senare på sjukhus.

Chuck Burton/AP/TT
En präst försöker lugna känslorna vid demonstrationer mot polisvåld efter att en 43-årig svart man skjutits till döds i Charlotte i North Carolina.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset