Runt 350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI jagar den misstänkta mannen.
Runt 350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI jagar den misstänkta mannen.

Under tisdagen utbröt en skottlossning vid en julmarknad i Strasbourg och tre personer avled. Det här vet vi.

Vad har hänt?

Vid 20-tiden på tisdagen öppnade en ensam man eld mot personer vid den stora shoppinggatan Rue des Grandes-Arcades, nära en julmarknad på torget Place Kléber i Strasbourg, Frankrike, rapporterar bland annat AFP och Reuters.

Skjutningen inträffade efter det att en av landets största julmarknader, på torget en bit bort, stängt för dagen.

Minst två personer ska enligt L’Alcace ha träffats på shoppinggatan och mannen ska ha avfyrat ytterligare skott en bit bort. Mannen lyckades sedan fly från platsen. Enligt terroråklagaren Remy Heitz skadades gärningsmannen i skottväxling med franska antiterrorstyrkor, skriver AFP. Han undkom genom att kapa en taxi, har chauffören uppgett för polis, rapporterar BFM TV.

Tre personer dödades och tolv skadades, flera av dem allvarligt. Dödssiffran reviderades ned till två på onsdagsförmiddagen, men ändrades igen några timmar senare. Enligt UD fanns det inga uppgifter om att svenska medborgare  var drabbade. Svenskar som befann sig i Strasbourg uppmanades följa myndigheternas råd och anvisningar.

LÄS MER: Åklagaren om skytten i Strasbourg: Han skröt om dådet för taxichauffören

Vem är den misstänkte mannen?

Polisen gick ut med mannens namn och identitet: en 29-åring, född i Strasbourg med kriminellt förflutet. Han hade tidigare dömts 27 gånger för brott i Frankrike, Tyskland och Schweiz, rapporterar Le Figaro, och avvisades från Tyskland förra året. Enligt Franrikes vice inrikesminister Laurent Nunez ska mannen ha blivit radikaliserad när han satt i fängelse, rapporterar Reuters.

Mannen var misstänkt för mord och skulle ha gripits i tisdags morse. Han fanns med på Fiche S, en lista över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet och var känd för religiös extremism, men hade inga kända kopplingar till terroristbrott, enligt AFP.

Enligt antiterroråklagare Remy Heitz ska 29-åringen ha ropat ”Allahu Akbar” (Gud är större) innan han öppnade eld och sa att skjutningen utreddes som ett terrordåd.

I mannens bostad i Strasbourg hittade polisen en handgranat och ”dokumentation”, men vad för slags dokumentation det rör sig om har inte framkommit.

LÄS MER: Fransk polis har skjutit terrormisstänkt

Vad händer nu?

Hundratals poliser, med antiterrorstyrkan Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI, jagade den misstänkta mannen.

Frankrike höjde terrorhotnivån i landet till den högsta nivån och uppmanade folk att vara vaksamma. Flera julmarknader och andra evenemang ställdes in under onsdagen. Frankrikes gränskontroller skärptes och säkerheten kring alla julmarknader förstärktes.

29-årige dödades på torsdagskvällen i området La Meinau i Strasbourg efter skottväxling med fransk polis. Enligt poliskällor till Reuters ska den misstänkte själv ska ha börjat skjuta mot polisen. Ytterligare en person greps efter en stor polisinsats i södra Strasbourg tidigare på torsdagen och sedan tidigare har fyra av gärningsmannens familjemedlemmar gripits.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset