När en skogsbrand bröt ut i Sala var man tvungen att vattenbomba med helikopter. Bilden är en arkivbild.
När en skogsbrand bröt ut i Sala var man tvungen att vattenbomba med helikopter. Bilden är en arkivbild.

Under lördagen blossade en skogsbrand upp i Kristinehamn. Under söndagen kom ytterligare ett larm. Den här gången från Karlstad.

Den torra sommaren har medfört en stor brandrisk. Under lördagen började det brinna söder om Kristinehamn, rapporterar SVT.

– Vi har inte branden helt under kontroll men det ser lite ljusare ut, säger Mattias Långström, vid räddningstjänsten i Bergslagen, till SVT.

Jobbat i över 18 timmar

Runt 70 brandmän och hemvärnspersonal har kämpat i över 18 timmar för att släcka branden, men inte lyckats. Nu har man dock omringat branden.

– Så vi har ett kontrollerat område. Sedan brinner det okontrollerat inne i området, säger Larz Eidwall, pressansvarig vid Bergslagens räddningstjänst, till SVT.

LÄS MER: Skogsbrand härjar i Västmanland – 25 boende evakuerade

Har vattenbombat med helikopter 

Tre civila helikoptrar och även en militärhelikopter har vattenbombat området under söndagen. Man har även beställt in vattenbombarplan från Italien som beräknas landa i Örebro under söndag kväll.

LÄS MER: Nya arter funna efter skogsbrand

Lånat ut brandmän

I Karlstad kom larmet om skogsbranden vid 13.30-tiden under söndagen. Runt 20 brandmän bekämpar elden. Räddningstjänsten i Karlstad har lånat ut lediga brandmän för att hjälpa till att släcka elden i Kristinehamn.

– Vi påbörjar släckning, men det var inte så enkelt att ta sig in där med stora fordon, säger Hans Berged, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset