Så här såg matsedeln ut.
Så här såg matsedeln ut.

Tierps kommun har under vecka 10 haft ”världens mat” som tema i skolornas kök. SD-politikern Agneta Colantoni är kritisk till matsedeln. ”Varför får inte barnen pannkakor?”, säger hon.

Skärmdump

Här är är Agneta Colantonis Facebook-inlägg.

Agneta Colantoni, ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, har uttryckt sig kritiskt i ett inlägg på Facebook. 

– Jag har ingenting emot internationell mat, men man kan inte ha det i en hel vecka utan svenska alternativ, säger Agneta Colantoni till Metro.

Inlägget har fått hundratlas delningar och i kommentarsfältet skriver en användare ”Islamiska republiken Sverige” och en annan ”vem är det de försöker slicka röv på?”. Agneta Colantoni svarar med att skriva ”alla nyanlända”.

– Jag hade inte reagerat annorlunda om det var kinesisk eller japansk mat. Varför kan inte barnen få pannkakor eller falukorv med mos?, säger hon.

LÄS MER: Eleverna får välja skolmat – med hjälp av en app

I en intervju med Arbetarbladet säger Agneta Colantoni att hon tyckte att det var förskräckligt när hon först såg matsedeln.

Maria Leopardi, kostkonsulent på Tierps kommun, håller inte med SD-politikern. Hon menar att kommunen har fått mycket positiva reaktioner.

– Det här är mat som är från våra nya kunders länder, det är deras kultur. Vi kommer att se över om vi ska ha en helsvensk eller samisk temavecka också, säger Maria Leopardi till Metro.

Hon berättar att kommunen hade temaveckan för att förebygga främlingsfientlighet.

– Men det inte är inte chockartat att det kommer främlingsfientliga åsikter och kommentarer. Vi tycker det är bra att frågorna lyfts så att folk ser att det existerar.

LÄS MER: Insändare: Gör skolmaten ätbar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Skola