Enligt skolan upplevs eleverna inte vara tillräckligt utvilade och mätta under ramadan.
Enligt skolan upplevs eleverna inte vara tillräckligt utvilade och mätta under ramadan.

En skola i Eskilstuna har vädjat till eleverna att inte fasta under årets ramadan. Men imamen i Eskilstuna stora moské reagerar på planen: ”visar ju bara en brist på förståelse”.

Ramadan avslutas på kvällen den 14 juni, något som enligt skolan i Eskilstuna kan bli extra jobbigt för eleverna på grund av den rådande högsommarvärmen, skriver Eskilstunakuriren.

Skolans tidigare erfarenhet av ramadan är att barn får svårt med koncentrationen och orken, då eleverna inte upplevs vara tillräckligt utvilade och mätta.

LÄS MER: Varför flyttar sig ramadan varje år? 11 vanliga frågor och svar om ramadan

Men Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna stora moské, menar att skolledningens vädjan visar en brist på förståelse.

– Det är ju absolut ingen ond avsikt från deras sida, utan det visar ju bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten. Man har en helt och hållet svensk syn på hur saker och ting ska vara, säger Abd al Haqq Kielan i en intervju med SVT.

För barn som inte nått puberteten är det inte obligatoriskt att fasta. Men enligt imamen kan barn vars familjer fastar själv vilja delta i den religiösa yttringen.

LÄS MER: Kaoula, 26: Ramadan får mig att inse hur stark jag är

Abd al Haqq Kielan tillägger även att synen på fasta skulle vara annorlunda om det varit kristna barn som fastade.

– Då skulle man ju naturligtvis skriva in det i kommunallagar och liknande, att fasta är något man får räkna med, och att det ska vara kortare skoldagar som man sedan kompenserar efter fastan. Det skulle man säker ordna på sedvanligt svenskt sätt, säger han till SVT.

Ramadan

Enligt muslimsk tradition ska man under ramadan avstå från mat och dryck från gryning till solnedgång under 29-30 dagar.

Fastan rekommenderas från puberteten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset