Angelo Kwik, Wissam Ragheb, Yusra Haji, Silma Halilovic, rektor Börje Ehrstrand och Luka Datunasvici . 
Angelo Kwik, Wissam Ragheb, Yusra Haji, Silma Halilovic, rektor Börje Ehrstrand och Luka Datunasvici . 

Stockholms elever lånade dubbelt så många böcker förra året jämfört med tidigare år. Högst upp på listan ligger en skola i Rinkeby – där eleverna talar över hundra olika språk.

41 utlånade böcker per elev och år. Det är Askebyskolan i Rinkeby som stolt visar upp det resultatet. Här läser eleverna flest böcker i hela Stockholm.

– De senaste böckerna jag läst är ”Alva kommer till skolan” och ”Kallt blod”. Jag har jättemånga favoritböcker, berättar Wissam Ragheb som går i tredje klass.

I biblioteket finns fem elever i trean och rektorn Börje Ehrstrand. Det är tack vare honom eleverna läser så mycket. Språket är nyckeln till framgång och böcker är nyckeln till språket, menar han.

– Det goda budskapet får man bara genom ett rikt språk och de här barnen har rätt till ett rikare liv, säger Börje Ehrstrand.

Utlåningen på skolbiblioteken har fördubblats på senare år. Det beror på en lässatsning och förändring i skollagen som kräver att alla skolor ska ha egna bibliotek. Satsningen är störst där språkkunskaper behövs mest – i invandringstäta förorter. 

– Det är extremt medvetna lärare som jobbat extra hårt just med läsning. Och att det naturligtvis är viktigare i skolor med elever med annat modersmål än svenska, säger skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset