Enligt Thorengruppens informationschef Niklas Westman har föräldrakritiken handlat om hur förskolan utifrån skollagen ska kunna lösa frågor vad gäller trygghet. "Det har aldrig handlat om främlingsfientlighet" säger han.
Enligt Thorengruppens informationschef Niklas Westman har föräldrakritiken handlat om hur förskolan utifrån skollagen ska kunna lösa frågor vad gäller trygghet. "Det har aldrig handlat om främlingsfientlighet" säger han.

Flyktingbarn skulle gå i skola i samma hus som grund- och förskolan Thoren Framtid i Ronneby. Men efter protester från föräldrar valde kommunen att flytta skolan, uppger Sydöstran. Förskolan har sedan dess anklagats för apartheid men enligt informationschefen handlade allt om en fastighetsfråga.

Friskolans föräldrar gjorde uppror när de fick veta att eleverna skulle dela entré med flyktingbarnen, vilket Sydöstran rapporterat om tidigare i veckan. Under våren ska fastighetsägaren ha blivit nedringd av föräldrar som sa att det bara inte fick ske att deras barn delade entré med skolan för flyktingbarn.

Och föräldrarnas påtryckningar fick Thorengruppen att backa – kommunen valde att flytta skolan till en närliggande fastighet. skriver Sydöstran.

Artikeln publicerades i måndags och sedan dess har den fristående förskolan Thoren Framtid anklagats för rasism och apartheid, bland annat på Metro debatt.

Men enligt Thorengruppens informationschef Niklas Westman har förskolan aldrig haft något emot planerna utan det handlade om en fastighetsfråga.

– Vi tar helt avstånd från att vi ska ha sagt nej till de nyanlända barnen eller att våra föräldrar på skolan haft rasistiska synpunkter, säger Niklas Westman till Metro.

Enligt honom ville Thorengruppen hitta en lösning för de gemensamma utrymmena vad gäller hyra och säkerhet för barnen. Men i stället för att hitta en lösning valde kommunen att flytta skolan till en närliggande byggnad uppger Niklas Westman.

► LÄS MER: Här är några ord som faktiskt är rasistiska

– För att göra en lång historia kort är det politiker som har drivit frågan som om att det varit ett föräldrauppror vilket är felaktigt. Det är ingenting annat än en fastighetsfråga, sager Niklas Westman.

► LÄS MER: Rasismen har normaliserats när flyktingbarn tvingas till egen entré

Enligt honom har föräldrakritiken varit allmänt om hur grund- och förskolan utrifrån skollagen ska kunna lösa frågor vad gäller trygghet.

– Det har aldrig handlat om främlingsfientlighet, sager Niklas Westman.

Enligt honom har debattörerna baserat sina anklagelser om apartheid på lättvindig fakta från en lokaltidning där en lokalpolitiker sagt de orden.

– Vi är emot alla former rasism och apartheid, säger Niklas Westman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik